Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

EMNP-sek a gáton – példátlan összefogás

Ezekben a pillanatokban (vasárnap, 13 óra – szerk. megj.) tetőzik a Duna a Pest megyei Dunabogdánynál, azon a településen, ahol a Partiumból érkező önkéntesek is segédkeznek. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kezdeményezésére, Szatmár, Bihar és Máramaros megyékből induló segítők – mintegy százan – szombaton és vasárnap a település déli oldalán található, 4 kilométer hosszú védvonalat erősítették. Éjt nappallá téve, a véd- és hadszervezetek irányítása mellett a partiumiak egy kétsoros védvonalat építettek homokzsákokból a bicikliútként szolgáló töltés mentén, majd igyekeztek megelőzni, hogy áttörjön a víz. A folyamatos munkának köszönhetően sikerült elkerülni a kritikus helyzetet. A helyszínen Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke, Zatykó Gyula, a Néppárt alelnöke és Csomortányi István, Bihar megyei Néppárt-elnök irányítja a partiumi önkéntesek munkáját. Tőlük megtudtuk: példátlan összefogás tapasztalható a településen, mindenki maximálisan teljesít. Mivel szombat hajnalban lezárták a 11-es főutat Dunabogdány és Visegrád között, a 38-as kilométerszelvénytől a 41-esig, katonai gépjárművekkel szállították őket a visegrádi ellátó helyre. A magánházak védelmében, a homokzsákok megtöltésében és a szivárgások megelőzésében egyaránt fontos szerepet vállaltak az önkénteseink. A két váltásban dolgozó partiumiak munkájára óriási szükség van mindaddig, míg levonul az ár. Az ottaniak becslése szerint a vártnál mintegy 40 centiméterrel magasabban fog tetőzni a Duna. A délután folyamán az önkéntesek munkáját a Belügyminisztérium állományához tartozó, mintegy 200 fős mentőcsoport veszi majd át, így várhatóan estére hazaérkeznek a partiumiak.

emnp-sek 2

A székelyföldi és belső-erdélyi csoport szombat délben érkezett Esztergomba. A hosszú és kimerítő út után munkához is láttak a belvárosban, a Mária Valéria híd közelében, ahol a védműveket erősítették homokzsákokkal. Később a Dunakanyarhoz irányították őket, ahol nagy szükség volt a segítségükre. Az éjszakát egy iskola sportcsarnokában töltötték, állandó készenlétben. Néhányan közülük éjszakai őrjáratot teljesítettek: a szakemberek felügyelete mellett figyelni kellett, nehogy átszakadjon a gát. Az éjszaka folyamán az eddig mért legmagasabb szinten, 816 cm-en tetőzött a Duna Esztergomnál. A két csapatért Csibi Zoltán és Fancsali Ernő önkéntes koordinátorok, valamint Sorbán Attila, a Néppárt Hargita megyei elnöke felel. Jelen vannak ugyanakkor a széki szervezetek vezetői, illetve a Néppárt MINTA elnevezésű ifjúsági szervezetének képviselői is. Csibi Zoltán elmondta: csak akkor indulnak az esti órákban haza, ha elmúlik a veszély.

(Az Erdélyi Magyar Néppárt és az  Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közleménye)