Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Emléktáblát kap Knézy Jenő szülőhelyén, Nagyváradon

Emléktáblát kap Nagyváradon a 2003-ban elhunyt legendás magyar sportriporter, idősebb Knézy Jenő – írta meg a Népszabadság. A város szülöttének várhatóan tavasszal állíthatnak méltó emléket. A táblán szerepelni fog majd a kommentátor által leggyakrabban használt idézet is: „Jó estét, jó szurkolást!”

A mostani döntés előzménye, hogy Vujity Tvrtko 2015 év elején Ilie Bolojanhoz, Nagyvárad polgármesteréhez és a város képviselőtestületéhez fordult, hogy a 2003-ban elhunyt Knézy Jenő szülőházán, az egykori Deák Ferenc (ma Emanuel Gojdu) utca 2-es számú épületén helyezzenek el egy emléktáblát.

Knézy Jenő     Fotó: Rédei Ferenc / Népszabadság archívum

Knézy Jenő
Fotó: Rédei Ferenc / Népszabadság archívum

„A magyarok sem nagyon tudják, hogy Knézy Jenő nagyváradi születésű, viszont ami engem nagyon meglepett, hogy egy szűk rétegen kívül, a helyieknek sincs erről tudomásuk” – nyilatkozta a Népszabadságnak Vujity Tvrtko, akinek a Knézy-család megerősítette, hogy a legidősebb Knézy Jenő szülész-nőgyógyász és fül-orr-gégész volt Nagyváradon, ahol 1944-ben a legendás sportkommentátor született.

Tvrtko elmondta, hosszú ideig tartott annak kiderítése, hogy a régi polgári ház melyik lakásában született Knézy. Végül a házban sikerült találni egy idős presbitert, akinek voltak emlékei a családról. Az ő és a helyi hivatalos szervek segítségével pár napon belül meg tudják majd mondani, melyik lakásban született a magyar sportújságíró.

„Ha kiderül, melyik lakásban született Knézy, akkor már csak a ház lakóinak kell rábólintaniuk az emléktáblára – nyilatkozta a legnagyobb magyarországi lapnak Huszár István, Nagyvárad RMDSZ-es alpolgármestere, aki hozzátette, az engedélyeztetés jóval könnyebben zajlana, ha kiderülne, hogy a sportriporter egy földszinti lakásban született. Huszár elmondta, hogy az emléktábla elhelyezése nagy megtiszteltetés Nagyvárad számára. Az alpolgármester szerint várhatóan a jövő héten kiderülhet, pontosan mikor avathatják fel az emléktáblát.

Tvrtko a nagyváradi önkormányzatnál jelezte, hogy ha anyagi akadálya lenne az emléktábla elhelyezésének, akkor azt teljes egészében átvállalja.