Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Emléktábla Rimanóczyéknak

Nagyvárad arculatának megteremtői emléke előtt tisztelegtek

A Holnap Fest elnevezésű nagyváradi rendezvény keretében június első napjának délutánján a megyeszékhely két jelentős építészének, id. és ifj. Rimanóczy Kálmánnak tiszteletére avattak emléktáblát a Pece-parti Párizsban. Az eseményen jelen voltak a két építészóriás egyenes ágú leszármazottai is Budapestről: Rimanóczy Jenő, Rimanóczy Kálmán és Péter.

Rimanoczy (8)

A Deák Árpád képzőművész készítette kétnyelvű emléktábla, amelyen a család címere is látható, hosszas, még az avató napján is zajló egyeztetés és vita után kerülhetett a helyére, mégpedig a két építész egykori, felújított házának és irodájának falára az Áldás vagy Rimanóczy, mai nevén Iosif Vulcan utcai épület Körös-parti sétányra néző oldalán. Eredetileg a háznak nem a Körös-pari sétányra néző felére került volna a tábla, mégis, bár minden engedély megvolt a felhelyezésére a városháza és az érintett lakótársulás részéről, a lakók tiltakoztak ellene. Végül a Reggeli Újság tulajdonosának, Viorel Miculának köszönhetően sikerült megoldani a helyzetet, és táblát az ő tulajdonában lévő épületrész Körös-part felőli homlokzatára sikerült kitenni.

A közel félszáz érdeklődőt Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Mint hangsúlyozta, Nagyvárad egy adósságát rója le a város arculatának megteremtői előtt. Úgy vélte, hogy mindazoknak, akik itt élnek, nem kell bemutatni id. és ifj. Rimanóczy Kálmán munkásságát, hiszen a városban sétálva láthatjuk az általuk tervezett csodálatos épületeket, és büszkék lehetünk rájuk.

Az igen magasra került emléktábláról Rimanóczy Jenő, id. Rimanóczy Kálmán ükunokája rántotta le a leplet.

Sükösd T. Krisztina