Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Emlékkiállítás nyílt Mihály királyról

Az alig 3 nappal azelőtt elhunyt I. Mihály román királyról nyitottak emlékkiállítást december 8-án, pénteken a Bihar Megyei Könyvtár földszinti előcsarnokában. A kiállítás számos fényképet, újságcikket és könyvet tartalmaz, valamint az uralkodó titkosszolgálati megfigyelési dossziéinak kivonatait, körvonalazva a tragikus életpályát, a trónfosztást és a száműzetést.

emlekkiallitas 1

„Különleges alkalom ez. Egy maroknyi ember gyűlt össze, akik ugyanazokban az értékekben hisznek. Szerencsésnek mondhatom magam, mert kétszer is alkalmam nyílt találkozni Mihály királlyal” – mondta Virgil Bercea görög katolikus püspök, aki az egykori uralkodó lelki üdvéért mondott imádságot vezette a kiállításmegnyitón.

„Nem sorolhatjuk magunkat a kiemelkedő nemzetek közé, amíg nem tanuljuk meg megbecsülni a múltunkat. A ma kiállított dokumentumok szolgáljanak emlékeztetőül mindazoknak, akik szeretik ezt az országot” – monda köszöntőbeszédében Ligia Mirişan könyvtárigazgató.

emlekkiallitas 2

Az ünnepségen felszólalt a társszervező kulturális igazgatóság vezetője, Lucian Silaghi is, aki nosztalgikus hangvételű beszédében eljátszadozott a „mi lett volna, ha…” gondolattal – vagyis avval, mennyire másként alakulhatott volna Románia sorsa, ha a kommunizmus éveiben Mihály királyt nem kényszerítik az ország elhagyására, vagy legalább ha közvetlenül ’90 után engedték volna, hogy visszatérjen. Függetlenül attól, hogy ki hogyan vélekedik a királyságról, I. Mihály király emberi kiállását nem lehet elvitatni, és méltó rá, hogy a nemzet példaképének tekintse – hangsúlyozta.

A kiállítás december 19-ig lesz megtekinthető a megyei könyvtárban, Nagyváradon.

Sz. G. T.