Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Emlékezzünk hőseinkre

Március 15-én Nagyváradon és Bihar megyében is megemlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitöréséről, a megemlékezések helyét is időpontjait 5 oldalon találják olvasóink, Váradon Szacsvay Imre szobra lesz ezek fő helyszíne.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

Tiszteletadásként felidézzük, hogyan tört ki a forradalom Budapesten 1848 március 15-én. Petőfi Sándor naplója szerint a Pilvax kávéházban született meg a forradalom „akcióterve”: a szervezők először a tanuló ifjúságot szólították magukhoz az Egyetem téren, aztán lefoglalták Landerer Lajos nyomdáját, itt nyomtatták ki a követeléseiket összegző Tizenkét pontot és Petőfi forradalmi hangvételű versét, a Nemzeti dalt.

Röplapokkal délután 3 órára a Nemzeti Múzeum kertjébe hirdetek gyűlést hirdettek, onnan a tömeg a Városházára, majd Budára, a Helytartótanácshoz vonult, hogy kiszabadítsa börtönéből Táncsics Mihályt. A Nemzeti Színházban este a nép kívánságára Katona József darabját, a Bánk bánt tűzték műsorra, ezt azonban valószínűleg félbeszakíthatta a betóduló forradalmi tömeg.