Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Emlékezés és koszorúzás

 Nem illenek a Nagyváradi Őszbe a hídvédők.

 

Nem kaptak területfoglalási engedélyt arra, hogy október 12-én a többéves hagyomány szerint megkoszorúzzák a nagyváradi Szent László-templom falán a hídvédők emléktábláját, mondta el a Bihar megyei RMDSZ pénteki, rendkívüli küldöttgyűlésén Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök a küldötteknek. Beszéde végén azt is leszögezte, megtalálják a módját annak, hogy megemlékezzenek azokról, akiket kivégeztek, azért, mert bár megkapták rá a parancsot a visszavonuló németektől, mégsem robbantották fel a főtéri Kishidat.

emlekezes 1

A tavalyi megemlékezésen és koszorúzáson

Az ügyvezető elnök később elmondta, ahogyan eddig is, idén is letették a kérelmet az október 12-i dátumra, mivel az RMDSZ köztéri rendezvényeit törvényes bejelentés alapján tartja. „Minden évben ezidáig megkaptuk az engedélyt, minden évben október 12-én tartottuk az ünnepséget, akkor is bejelentettük, rendőrségen és ahol kellett, minden évben Nagyváradi Ősz volt, mint most is” – mondta Szabó Ödön, akitől megtudtuk: a polgármesteri hivatal  a Nagyváradi Ősz rendezvénysorozataira hivatkozva utasította vissza a koszorúzást.

„A meghirdetett programban semmilyen rendezvény nincs erre a térre és erre az időpontra, egyetlenegy dolog van, hogy a polgármester úr úgy látszik, hogy divatot csinál a magyarellenességéből, és nem tudja elfogadni, hogy vannak olyanok, akik nem bevonultak, hanem meghaltak Nagyváradért. Ez azért lényeges különbség, hogy valaki bevonul, vagy meghal Nagyváradért” – fogalmazott az ügyvezető, aki hozzátette: „Meg fogjuk találni a módját annak, hogy törvényesen megkoszorúzzuk az emléktáblát, és törvényesen, hivatalosan megemlékezzünk azokról, akik életüket áldozták Nagyváradért. Azt gondolom, hogy ha Rimler Károly, akinek a fotóját  előszeretettel mutogatja a polgármester úr az irodája falán, most egy arckifejezéssel ezt a gesztus méltatná, az nem valószínű, hogy tetszene a polgármester úrnak.”

Fried Noémi Lujza