Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Emlékérmek a meghurcoltaknak

Az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc hatvanéves évfordulója alkalmából az RMDSZ egy országos kezdeményezéssel kíván méltóképpen megemlékezni a szabadság eszméje mellett kiállókért. A 15 Bihar megyei díjazott közül 12-en egy-egy emlékérmét és oklevelet vehetnek át.

Meleg Attila, Borsi Lóránd és Török László

Meleg Attila, Borsi Lóránd és Török László

1956 Bihar megyei szimpatizánsait a hála és a tisztelet jeléül az RMDSZ országos kezdeményezése keretén belül tüntetik ki ma, október 28-án 18 órától a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. Borsi Lóránd megyei ügyvezető alelnök ismertette az est programját: a díjátadót a forradalom országos vonatkozásait bemutató kisfilm előzi meg, majd azt követően az MM Pódium Petrusák János Hulló csillagok című munkája alapján készült előadása látható, melyet nyíregyházi indulással bocsátanak határon túli körútjára. Meleg Attila, az MM Pódium társulatvezetője elárulta, hogy a darab egy amatőr rádiósról szól, és egy család drámáján keresztül vezeti végig a nézőket az eseményeken, melyben színészek és diákok játszanak.

A díjátadón hat személy fogja átvenni az emlékérméket, akik jelenleg is Romániában élnek: Dalos Árpád, Szilágyi József, Oláh János, Petri József, Bodnár Márton és Török László, valamint a külföldön élőknek, Újlaki István Csabának, Kerekes Attilának, Sárközi Endrének, Sotanyi Józsefnek, Takács Ferencnek és Tasi Gyulának eljuttatják azokat (Bikfalvy György már átvette).

A tegnapi sajtótájékoztatón jelen volt Török László is, aki megosztott néhány gondolatot a nagyváradi Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezetének ténykedéséről, a börtönévekről és a szabadulásról, ismételten megjegyezve, hogy a kommunizmus világa a mai fiatalabb generáció számára egy sötét folt, amelyet látszólag kevesen igyekeznek megvilágítani.

Szamos Mariann