Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Emlékek és szertefoszlott illúziók

Demény Attila zongoraművész, zeneszerző, operarendező Emlékek és szertefoszlott illúziók című életrajzi kötetét mutatták be szombaton a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók-termében, a Partiumi Magyar Művelődési Céh által a magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvénysorozat keretében. A szervezők nevében Horváth István köszöntötte az egybegyűlteket. A bemutató során az est házigazdája, Lászlóffy Zsolt beszélgetett a szerzővel, valamint Sándor Dénessel, a nagyváradi filharmónia volt művészeti titkárával, Simon Gáborral, a kolozsvári opera egykori igazgatójával, valamint Tóth Gábor újságíróval, akinek a szerzővel készített interjújából részletek a kötetbe is bekerültek.

emlekek 1

„Ennek a könyvnek az igazi szándéka nem a teljesítményeim felsorolása volt, hanem a teljesítmények mögötti tapasztalatok, és olyan alapvető egzisztenciális kérdések megfogalmazása, amelyek engem mind a mai napig foglalkoztatnak. Olyan kérdéseké, amelyek rólunk szólnak, a mi közösségünkről, kultúránkról, Európáról, illetve az otthonkeresésről: hogy hol vagyunk, és élhető-e ez a mai világ” – fogalmazott a szerző. A könyvbemutató keretében Sándor Dénes arról a szervezettségről beszélt, amely ’89 előtt lehetővé tette, hogy a filharmóniákhoz eljussanak a hazai zeneszerzők legfrissebb művei, és amely szervezettség manapság hiányzik.

emlekek 2

Simon Gábor arról az ellentmondásos szerepről beszélt, amelyet a diktatúra éveiben intézményvezetőként vállalnia kellett, két évtizeden át egyensúlyozva a fiatal zeneszerzők újjító szelleme és a hatalom által diktált irányvonalak közt. Tóth Gábor pedig azt a kitartást méltatta, amellyel Demény Attila számos akadályt leküzdve kolozsvári zenészként és szervezőként nagyhagyományú zenei konferenciákat honosított meg Nagyváradon, ellentétben olyan nagyváradon nevelkedett tehetségekkel, akik más városokban vagy más országokban keresnek lehetőségeket. A könyvbemutató végén a szerző és a közönség közösen megtekintették Demény Attila Az utolsó meggymag című kamaraoperáját, amelyet Örkény István egyperces novellája nyomán írt.

Sz. G. T.