Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Emelni kell a vízszintet

Tegnapi lapszámunkban megjelent Halpusztulás a Körösön című cikkünkben beszámoltunk arról, hogy az egykori Csillagos híd mellett elpusztultak a halakat sodor a víz. A Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség munkatársai tegnap szálltak ki a helyszínre. Szóvivőjük, Monica Crişan arról kérdeztük, hogy mik a fejlemények az esetben. Megerősítette azt az információt, hogy oxigénhiány miatt pusztultak el a halak. A folyóvíz oxigénhiányát az alacsony légnyomás vagy nagy hőmérséklet-ingadozás okozhatja, az elmúlt napokban pedig az éjszakai és a nappali hőmérséklet közötti különbség akár 15–20 Celsius-fok is volt.

emelni

A szóvivő azt is elmondta, hogy a helyszínt már feltérképezték. Megnézték a környéken lévő vízinövényeket és arra a következtetésre jutottak, hogy valóban a hőmérséklet-ingadozás miatt történt a halpusztulás. A szóvivő szerint sajnálatos, hogy ez az utóbbi években a halak pusztulása minden nyáron megtörténik. Monica Crişan azt is elmondta, már eltávolították a haltetemeket, és a Sebes-Körös a vízszintet megemelték, ehhez a telegdi gátnál kellett kérvényezni azt, hogy megengedjék a vizet. Hogy miért is kell engedélyt kérni ilyesmire, azt Pásztor Sándor megyei tanácselnöktől, a Körösök Vízügyi Igazgatóság volt igazgatójától tudtuk meg. Elmondta, hogy ilyen esetben az Országos Hidroenergetikai Diszpécserszolgálathoz kell fordulni, azért, hogy megnyithassák a zsilipeket. Ők foglalkoznak ugyanis az ország áramellátásával ezért az ő engedélyükkel lehet felemelni a gátaknál a zsilipeket. Pásztor Sándor elmondása szerint a halpusztuláshoz az is hozzájárul, hogy a vízinövények is kipusztulóban vannak, ettől is lehet melegebb a víz, tehát a globális felmelegedés tovább fokozódik.

Kovács Beáta Csilla