Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Emberséges öregkort ígérnek – Idősmentő projektek a Caritas Catolicánál

Rohanó, magát modernnek mondott társadalmunkban mindinkább felszínre kerül az a sajnálatos tény, hogy egyre több család hagyja magára öreg, beteg hozzátartozóit. A magányra, egyfajta társadalmi számkivetettségre ítélt öregek helyzetén szeretne segíteni a Bihar Megyei Caritas Catolica, amely eddig is működtetett idősgondozó központokat, de a közeljövőben ezt tovább szeretné fejleszteni, hiszen jelentős igény van erre. Tegnap az intézmény Kanonok sori székhelyén tartott sajtótájékoztatót a Caritas Catolica vezetősége, Rajna József lelkész-igazgató, Kiss Károly ügyvezető igazgató és Nagy Hortenzia projektkoordinátor.

Változik az adományozók hozzáállása

Rajna atya első pontként rövid kiértékelőt tartott az intézmény féléves tevékenységéről. Az egyházi segélyszervezet a megyében negyven önkormányzattal működik együtt a különféle karitatív akciók lebonyolításában. Szociális konyhákat, patikát, orvosi rendelőt és öregotthonokat működtetnek, és az év első hat hónapja alatt több mint kilencezer rászorulón segítettek valamilyen módon. A Caritasnak szembe kellett néznie azzal is, hogy mióta Románia EU-tagállam lett, megváltozott az adományozók hozzáállása, sokan úgy vélték, hogy mivel Románia is pályázhat már uniós pénzeket, nem kell adományokat küldeniük az egyházi szervezeteknek sem. Szerencsére akadnak olyanok is, akik lelkiismereti, hitbéli hozzáállásuk miatt továbbra is támogatják a szervezetet, ugyanis tagállamság ide vagy oda, nehéz manapság uniós pénzeket igényelnie egy egyházi segélyszervezetnek. Mégis sikerült két nagyobb szabású projektet elindítani uniós pénzből, két öregotthon létrehozását, az egyik Margittán lesz, a másik Nagyváradon a volt Olaszi temető helyén levő parkban. Margittán már régóta foglalkoznak idősek gondozásával, az új öregotthon, mely a Szent Antal Idősgondozó Szociális Otthon nevet kapta, májusban lett kész, és 3,5 millió lejbe került a megépítése. Ez az összeg nagyrészt uniós pályázatból került ki. Az új intézményben egészséges és beteg időseket is gondoznak, sőt létrehoztak egy úgynevezett hospice szolgálatot is, mely révén a kórházakból kiadott, menthetetlen betegek utolsó napjait próbálják egészségügyi és egyházi szakemberek segítségével könnyíteni. Az európai szintű szociális otthonban vannak még helyek, akiket ez érdekel, Margittán a Crişana utca 5 szám alatt vagy a 0259/362-657-es telefonszámon érdeklődhetnek.

 

Napközi időseknek, gondozásfekvő betegeknek

Ami a tervbe vett nagyváradi új gondozóközpontot illeti (ennek neve Szent Erzsébet Gondozóközpont lesz), szintén uniós támogatásból jön létre, 3, 9 millió lejt kaptak ennek létrehozására. Húsz egy- és kétágyas szoba lesz benne, de úgymond napközis ellátást is terveznek, ami azt jelenti, hogy reggel héttől délutánig, estig fogadják azokat az idős embereket, akik magányosak, vagy a családjuk napközben dolgozik. Orvosi felügyelet, lelki gondozás, különféle foglalkozások, étkezés szerepel a napi programban. Ide is várják a jelentkezőket, nemcsak a napközis ellátásra, hanem a bennlakásosra is. Ágyban fekvő betegek gondozását is vállalják. Érdeklődni, további részleteket megtudni erről a Caritas Catolica nagyváradi, Kanonok sor 21. szám alatti székhelyének titkárságán lehet. Rajna atya elmondta, nagyon fontos, hogy közöljék az emberekkel, az öregeknek ezekben az otthonokban nemcsak a fizikai gondozását veszik komolyan, hanem a hitbéli, lelki támogatását is.

Nagy Hortenziától azt is megtudtuk, több megyei önkormányzat, így például a nagyszalontai fektetett az eddigieknél jóval nagyobb hangsúlyt azoknak az intézményeknek a megsegítésére, amelyek idősek gondozását, ápolását vállalták. Szó esett a felújítás alatt álló egykori Szent József kórház sorsáról is, a visszaszolgáltatott ingatlan felújítása folyamatban van, de sajnos nehezen megy, mert kizárólag önkéntesek segítségével dolgoznak itt. Ha végre elkészülnek a felújítással, az épület egy részében olyanok gondozását vállalják, akik súlyos, ágyban fekvő betegek, így nagyobb törődést igényelnek.

Szőke Mária