Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Emberközpontúbb politika a cél

Biró Rozália RMDSZ-es szenátor a kisebbségi jogok korlátozásának problémájáról és a „Nagyobb szerepet a nők számára a politikai döntéshozatalban” témakörben tartott tegnap sajtótájékoztatót. Utóbbi a nők politikai szerepvállalásáról szólt, illetve arról, hogy a migránsok integrálási folyamatában milyen szerepet kellene felvállalniuk. Az utóbbi két témakörben megszervezett konferencián Prágában jómaga is részt vett e hó elején, sőt előadást is tartott.

Biro Rozalia a gyermekekert

Az első témáben a szenátor az RMDSZ által készített, úgynevezett árnyékjelentésre hívta fel a figyelmet (RMDSZ honlapján ez a 72 oldalas jelentés megtalálható), mely a nemzeti kisebbségi keretegyezmények védelmével kapcsolatos. Az árnyékjelentés azért készült el, mert a román állam csak kétévnyi késéssel (2016. február elején) tett eleget a keretegyezményben szereplő kötelezettségének, melynek a romániai nemzeti kisebbség jogainak tiszteletben tartását kell tartalmaznia. „A nemzeti kisebbségek keretegyezményét 1995-ben ratifikálta Románia. Gyakorlatilag négyévente monitorizálni kell e jogok gyakorlatba ültetését, és leadni az EU minisztertanácsának véleményezésre, kielemzésre. Visszaélésekre van tapasztalat” – fogalmazott Biró Rozália, hozzátéve, hogy a késéssel leadott jelentés nem tartalmazza a valós és akkori aktuális problémákat, illetve nem volt annak elkészítése előtt párbeszéd a romániai kisebbségek képviselőivel. Sérelmekként tehát megemlítette, hogy nem volt konzultálás a monitorizálást megelőzően sem a jelentés elkészítésekor, a 11 éve módosult Alkotmányt illetően pedig belefoglalták a nemzeti kisebbség státuszát leszögező törvényt, ami a mai napig nem készült el, holott az RMDSZ 2005-ben nyújtotta be e törvénytervezetet. Biró úgy véli, valahol a parlament alsó vagy felső házának egyik fiókjának mélyén porosodik ez a javaslattétel. Mindemellett sérelmezi a Székelyföldön történt jogkorlátozásokat (etnikai alapú diszkriminációt, nyelvhasználat-korlátozást, szimbólumok használatát stb.). Kitért továbbá az ingatlanok visszaszolgáltatásának problémájára is.

A nők politikai szerepvállalásáról április 8 és 9-én tartott prágai konferenciát összegezve elmondta, hogy az Európa Néppárt Nőszervezetének alelnöki minőségében vett részt, és témája: Nők a vezetőtestületekben, illetve Nők és a migráció volt. Ezen az eseményen azt a helyzetet elemezték, miként tudnak a nők egyre hangsúlyosabb szerepet vállalni a politikai testületek vezetésében. „Sajnos a nemzetközi jelentések, az ezzel kapcsolatos statisztikák alapján Románia a lista második felében szerepel. Cél, a 30 százalékos kvóta bevezetése a nőknek a pártlistákon befutó helyen. A konferenciát összegezve arra is kitért, hogy a rászoruló családtagoknak, időseknek, kiskorúaknak, migráns nőknek és gyerekeknek az esetében, tehát a kiszolgáltatott rétegnél hárul a nőszervezetekre az a feladat, hogy segítsenek. „Csak úgy tudunk ezen változtatni, ha több női közösségi képviselő van, akik emberközpontúbbá tehetik a politikai alakulatokat” – zárta gondolatait Biró.

(sükösd)