Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Emberközeli teológia a cél

Ötödik éve rendezik meg azt az egyháztörténeti konferenciasorozatot, amely idei megnyitójára csütörtök délután került sor a nagyváradi Posticumban. A három napig tartó konferencia évről évre a nagyváradi Posticum Egyháztörténeti és Társadalomtudományi Intézet, a budapesti Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, a Pécsi Egyháztörténeti Intézet és a szintén nagyváradi Szacsvay Akadémia szervezésében valósulhat meg.

 emberkozeli 1

Az idei konferencia címe Történelmi változás és az egyházak történelmisége volt, a csütörtöki megnyitón a házigazdák nevében Nemes István programfelelős és Nagy Mihály Zoltán, a Román Kulturális Intézet alelnöke üdvözölte a megjelenteket, egyházi és világi személyeket.

Jelen volt Szabó Ödön képviselő is, az RMDSZ Bihar megyei szervezete által alapított Szacsvay Akadémia ötletgazdája, aki felszólalásában eredményesnek vélte, hogy öt éve elismert teológiai és történelmi szakértők járnak Váradra, erre a konferenciára, olyan színvonalas előadásokkal örvendeztetve a résztvevőket, amelyek nemcsak hiánypótlók, de érdekfeszítőek is.

Az első napon két könyvbemutatóra került sor: Nagy Mihály Zoltán ismertette Bánkuti Gábor történész, pécsi egyetemi adjunktus A romániai jezsuiták a 20. században című, illetve Csibi Norbert és Vértesi Lázár„A világháború kálváriáját járva…” A Pécsi Egyházmegye és az első világháború című köteteit.

emberkozeli 2

A két kiadvány érdekes jelenségekre mutat rá olyan korszakokból, amikor az egyház szerepe, az egyházpolitika alakulása kérdőjeles volt, és az egyház képviselőinek szembe kellett nézniük nemcsak a háború borzalmaival, hanem ezt követően az ateista, kommunista vezetés bosszúhadjáratával is.

Kérdésünkre Nagy Mihály Zoltán elmondta: ez az ötödik konferencia már lehetőséget ad a szervezőknek arra is, hogy levonjanak egyfajta konklúziót az eddigi előadásokról, és ennek tükrében alakítsák tovább az egyháztörténeti előadások jellegét. Mint mondta, a szervezők elsődleges célja, hogy a szélesebb rétegeket is érdeklő egyháztörténeti, teológiai folyamatokat ismertető előadások ne csak a püspöki paloták aulájában hangozzanak el, hanem olyan helyen is, ahol bármelyik laikus érdeklődő meghallgathatja azokat.

Szőke Mária