Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Emberként élni fogyatékosan is

Másfél esztendővel ezelőtt kötött együttműködési szerződést az Alsterdorf Egyesület a Bihar megyei tanács, illetve a nagyváradi önkormányzat szociális ügyekkel foglalkozó szakosztályaival, azzal a céllal, hogy fogyatékos emberek (főleg állami gondozásban levő fiatalok) életét egyengessék. Erről a másfél évről beszélt tegnap sajtótájékoztatóján az egyesület menedzsere, Emil Florin Cuc.

Az Alsterdorf Egyesület német-román kezdeményezésként 1990-ben alakult meg. A megyei tanáccsal közös projektjüket 2011 decemberében kezdték el azzal a szándékkal, hogy hátrányos helyzetben levő, fogyatékos fiataloknak teremtenek olyan lakhatási körülményeket, hogy azok könnyebben be tudjanak illeszkedni a társadalomba. Jelenleg 59 fogyatékos személy van az egyesület gondozásában, első-, másod- és harmadfokú fogyatékossággal élők. Van köztük szellemileg visszamaradott fiatal, világtalan, mozgássérült egyaránt. Az egyesület új projektjében szerepelt az otthonteremtési akció is, amikor is felvásároltak lakásokat, és ezekbe általában két olyan fogyatékos fiatalt költöztettek, akik a szociális munkások segítségével ugyan, de képesek saját maguk ellátására. Közülük többen már dolgoznak is, pár ilyen fiatal is részt vett a tegnapi sajtótájékoztatón.

emberkent2

Az egyik fogyatékos fiatalember, Călin elmondja, ő egy konfekciógyárban dolgozik már hét és fél éve, és nagyon boldog, hogy kollégái a gyárból elfogadták és szeretik. Amire kérik, minden munkát elvégez a cégnél – meséli –, s nagyon büszke arra, hogy akár a „normális emberek”, ő is fizetést kap és adózik, mint egy tisztességes polgár. Călin egy másik sráccal lakik egy garzonban. Társa a váradi köztisztasági cégnél dolgozik, az egyik piac takarítását végzi immár öt éve. Szeret dolgozni és büszke a keresetére. A két fiú főz és takarít saját magára, de mint elmondják, azért gyakran kérik a szociális gondozó segítségét, főleg mert nem mindig tudják beosztani a pénzüket. A sajtótájékoztatón ott volt két fiatal lány is, akik intézetben nevelkedtek, mentálisan enyhén sérültek mindketten. Ők is dolgozni szeretnének, egyikük nagy vágya, hogy munkakönyves takarítónő legyen, a másiké pedig, hogy állást kapjon egy mosodában, ugyanis – mint mondja – imád ruhákat vasalni.

Emil Florin Cuc elmondta, egyesületük sok céget megkeresett eddig, hogy állást találjanak fogyatékos védenceiknek. A munkáltatók reakciója sokféle, van, aki elutasító, irtózik a fogyatékosoktól, vannak, akik megpróbálják alkalmazni őket, de akadnak olyan cégek is, amelyek megkeresik az egyesületet és kérik, hogy az arra alkalmas, de valamilyen fogyatékkal élő fiatalokat felvehessék dolgozni. Azon kívül ugyanis, hogy a rendesen kezelt, emberséges gondozók keze alól kikerült fogyatékosok nagyon jó munkaerőnek bizonyulnak, az olyan cégek, amelyek ilyeneket alkalmaznak, adókedvezményt is kapnak.

Szabadidejükben az Alsterdorf Egyesület gondozottjai sok mindennel foglalkoznak. Sokan közülük festenek, gyöngyöt fűznek, kis kerámia-dísztárgyakat készítenek. Szép és ízléses kis festményeket, dísztárgyakat mutattak meg a sajtótájékoztatón is, ezeket a Selgros bevásárlóközpontban felállított standon hétvégeken eladásra is kínálják.

A sajtótájékoztató után meglátogattuk az egyesület egyik váradi házát. Itt, egy régi és egy új épületben tizenkilenc fogyatékos (köztük négy világtalan) él. Az otthon pszichológusa, Claudia Marc elmondta, a lehetőségekhez képest megpróbálják önállóságra tanítani gondozottjaikat. Maguk főznek, együtt állítják össze a heti menüt, sőt hétvégeken, az épület udvarán grillpartikat is rendeznek. Családtagokat is fogadhatnak a gondozottak látogatóba. Cuc – mintegy tanulságként – úgy véli, áldásos lesz, ha továbbra is folytatni tudnák az együttműködést a megyei tanáccsal és a váradi önkormányzattal, hiszen egyre több fogyatékos, állami gondozott fiatal szorulna rá arra, hogy megfelelő szakértelemmel és emberséggel segítsenek neki egy emberibb életformában megmaradni a mai modern, de gyakran kirekesztő társadalomban.

Szőke Mária