Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Emberi sorsok a háború rettenetében

Sok érdeklődőt vonzott az a könyvbemutató, amelyre pénteken este került sor a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központban (LEK). Nemrég jelent meg az Isten elhozza az időt. Honvédlevelek Szalárdra című dokumentumgyűjtemény harmadik kötete Nagy Béla gondozásában, melyet a Varadinum Script Kiadó jelentetett meg a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-frakciójának támogatásával.

Szabó Ödön, Péter I. Zoltán, Nagy Béla, Molnár Júlia, Meleg Vilmos

Szabó Ödön, Péter I. Zoltán, Nagy Béla, Molnár Júlia, Meleg Vilmos

A kötetben Kőrösi Ferenc és Bulz György szalárdi honvédek levelezései olvashatók. A péntek esti bemutató házigazdája Péter I. Zoltán közíró, helytörténész volt, aki a bemutatón elbeszélgetett a kötet szerkesztőjével, Nagy Bélával. A kötetismertetőn Molnár Júlia és Meleg Vilmos színművészek olvastak fel a megjelentetett katonalevelekből. Szabó Ödön parlamenti képviselő mondott rövid beszédet, hangsúlyozva, hogy ezúttal nem politikusként, hanem történészként szól a háború eseményeit felidéző kötetről, melynek kiadásában oroszlánrészt vállalt.

A felolvasott katonalevelek döbbenetes szemszögből, a mindennapi kisember nézőpontjából világítanak rá a világháború borzalmaira, a családjuktól elszakított katonák lelkén keresztül villantva fel a front, a halálfélelem, a nélkülözés számtalan keservét. A gyűjteményben helyet kaptak azok a levelek is, amelyeket az anyák, feleségek írtak a fronton harcoló honvédeknek. Érzelmek, családok sorstragédiái bontakoznak ki ezekből, meghökkentően eleven emberséggel világítva rá a háború embertelenségére, ami elválasztja egymástól anyát és gyermekét, szerető férjet – aki nap mint nap farkasszemet néz a halállal a messzi idegenben – és szerelmes feleségét. Hiánypótló a kötetsorozat, hiszen nagyon ritkán szembesülhet az olvasó ennyire egyszerű módon a nagy világégés valóságával.

A bemutatón Péter I. Zoltán a kötetben megjelentetett levelek történetéről, ezek megtalálásának körülményeiről kérdezte Nagy Bélát, aki érdekes momentumokat árult el arról, hogyan jutott ennek a háborús leletnek a bortokába.

Szőke Mária