Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Emberi sorskeresés fotói

Olasz fotóművész tárlata nyílt meg tegnap délután a nagyváradi Euro Foto Art Galériában baráti és szakmai körben, mintegy húsz ember jelenlétében. A firenzei Marcello Materassi (sz. 1947), számos nemzetközi szakmai elismerés birtokosa, régi kedves ismerős és kolléga Váradon, de most sajnos komoly betegsége miatt távolmaradt a megnyitóról. Itt voltak azonban túlnyomórészt Máramarosban, de Kínában és Toszkánában készült képei is, amelyek viszont helyette is sokat meséltek a világot szemlélő művészről és a sorsát megélő emberről egyaránt.

Emberi sorskereses 1

A kiállítást az Euro Foto Art Egyesület részéről Gheorghe Talpoş nyitotta meg, szót kapott továbbá a Nagyváradi Olasz Kulturális Központ igazgatója, Luigi Marzio is, aki egy, a fotóegyesület és az olasz képviselet közötti, most induló és várhatóan gyümölcsöző, Nagyvárad népszerűsítését is célzó együttműködésről számolt be. A kiállított munkákat még röviden értékelte Claudiu Szabó fotóművész is, a nagyváradi Tavirózsa Fotóklub alelnöke. A megnyitón a szokáshoz híven Thurzó Sándor József brácsaművész szolgált zenei aláfestéssel, a képek helyszínéhez illő repertoárt válogatva: két rövid lírai észak-olasz szerzeményt – a torinói Achille Simonetti Madrigálját, illetve a firenzei Enrico Toselli híres Szerenádját, továbbá Porumbescu Balladáját és egy Kodály-átiratot (Este a tábortűznél). A képek találó tematikus elrendezéséért pedig a fotóklub asszisztensének, Gardó Zoltánnak munkáját dicsérhetjük.

Emberi sorskereses 2 (Marzio, Szabo, Talpos, Thurzo)

Marzio, Szabó, Talpoş és Thurzó

Tény, hogy lehet az a hagyományaitól mesés Máramaros, a napsütötte egzotikus Toszkána vagy a pozitív imázst építő médiapropagandák miatt sokunk által kevésbé ismert igazi Kína nyomorúságosabb és nagyobbik fele, legyen az ámbár beállított portré, akciókép vagy tájfotó, Materassi mindenütt és mindenkor az alapvető emberi vonásokat és érzelmeket kémlelő szemeivel kutat. Keresi, és (sok fotóssal ellentétben) meg is találja portréalanyainak arcán vagy mindennapi helyzeteiben az élet örömeit, nehézségeit, feszegeti a család, az otthon alapvető kérdéseit, magát az emberi sorsot és az emberi értékeket teszi mérlegre. Gyermek- és idősportréi rendkívül beszédesek, az élet szólal meg belőlük, de tájképei sem holmi öröktől való, statikus természetélményt sugalló merev alkotások, hanem ezeken is folyvást tetten érhetők az emberi beavatkozás nyomai, az általunk megváltozott táj különös geometriai vonalrajzai.

A szerdán megnyílt kiállítás szeptember 21-éig tekinthető meg a Nagyvásártérrel szembeni fotógalériában.

Tóth Gábor