Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Ember voltam, remegő, daloló”

2017/2018-as évadának első, Áprily Lajos (1887-1967) emlékének ajánlott, „Magasra száll az ember dallama” című előadásával jelentkezett kedd délután a Nagyváradi Kiss Stúdió Színház.

Kiss Törék Ildikó, Molnár Judit és Fábián Enikő

Kiss Törék Ildikó, Molnár Judit és Fábián Enikő

A többek között Magyar Örökség- és Gr. Bánffy Miklód-díjas Nagyváradi Kiss Stúdió Színház a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium udvaráról megközelíthető, Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca 16 szám alatti termében mutatta be idén is folytatódó Irodalmi Estjeinek első darabjaként „Magasra száll az ember dallama” című műsorát.

Áprily Lajos műveit Kiss Törék Ildikó, a stúdiószínház egyik alapítója és Fábián Enikő, a Szigligeti Színház Szigligeti Társulatának színésznői tolmácsolták, meghívott előadóként pedig Molnár Judit, a Mihai Eminescu Főgimnázium nyugalmazott magyar nyelv és irodalomtanára közreműködött. A 130 évvel ezelőtt született és 50 évvel ezelőtt meghalt brassói születésű Áprily Lajos emlékének ajánlott előadáson, a forgatókönyvet szerző Kiss Törék Ildikó köszöntötte a közönséget és Fábián Enikő színésznőt, akit Áprily-estjei révén a költő „avatott tolmácsolójának” nevezett. Az erdélyi költő legismertebb, szívet melengető és szívszorító verseit keltette életre a két színésznő hasonlóan nagyhatású előadása, amelyeket Molnár Judit irodalomtörténeti észrevételei egészítettek ki. „A legjobb kritikus az idő” – fogalmazott a tanárnő, amely a helikoni triász tagjai (Tompa László és Reményik Sándor) közül Áprilyt őrizte meg leginkább a köztudatban, akinek ma is aktívan őrzik az emlékét az iskolákban is. Molnár Judit kiemelte ugyanakkor a költő természetszeretetének és transzilvanizmusának áthallás nélküli, kiindulópontot kereső és igazi nagy allegóriákban megnyilvánuló, szándéktalan költői hitvallását, amely a Trianon utáni években azonnal hallgató fülekre talált a verseit olvasók között; és idézett néhány részletet Kós Károly 1921. januárjában keletkezett Kiáltó szó című röpiratából is, melyet az erdélyi gondolat, az erdélyiség szentírásának nevezett; valamint Nemes Nagy Ágnes A kertben című, Áprilynak (egykori tanárának) és fiának, Jékely Zoltánnak ajánlott versét is felolvasta.

Az este folyamán olyan versek hangzottak el, mint az Ajánlás, Pisztrángok kara, Tetőn, Tavasz a házsongárdi temetőben, Az irisórai szarvas, Halálmadár, Fiamnak, Vers vagy te is, Költő.

Az előadást követően Kiss Törék Ildikó közölte, hogy a színház hamarosan egy Szent László-esttel várja vissza a közönséget, és hogy október-november folyamán egy Szabó Lőrinc- és egy Kassák Lajos-est kerül műsorra.

Szamos Mariann