Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Élvezem az életet”

Havas Henrik a Törzsasztalnál

Szókimondó, szabadszájú vendége volt pénteken a rendhagyó nagyváradi Törzsasztal-rendezvénynek: Havas Henrik, akinek Én vagyok című, az idei Ünnepi Könyvhétre megjelent kötetét mutatták be. A megjelenteket Simon Judit, a Riport Kiadó vezetője köszöntötte, majd színpadra szólította a beszélgetés résztvevőit. Havas Henrikkel Parászka Boróka, az Erdélyi Riport munkatársa beszélgetett, s mint a bemutató végén kiderült, a meghívott választotta őt, mivel szereti írásait, a beszélgetést pedig Kőrössi P. József, a könyv szerkesztője moderálta.

havas 1

Parászka Boróka, Havas Henrik és Kőrössi P. József

Számtalan, a kötetben is olvasható történetet mesélt el Havas Henrik a kérdések nyomán, és bár maradtak üres székek a bábszínházban, a felcsattanó nevetés és taps jelezte, hogy a közönségnek tetszik a magyarországi meghívott nyílt, ironikus és önironikus stílusa. A találkozó végén az egyik néző megkérdezte, miért is nem vándorolt ki Izraelbe, mire Havas leintette a nevetést, és elmondta, hogy nem lévén zsidó, ez elég nehéz lett volna, bár mióta tudja, hogy rajta van a Zsidók a magyar közéletben elnevezésű listán, azóta időnként kriptozsidónak mondja magát.

A kesztyűszabász édesapáról vagy a megszöktetett nagymamáról is beszélt Havas Henrik, akárcsak rádiós és televíziós tapasztalatairól, utazásairól, könyveiről. „Én élvezem az életet” – jelentette ki, ugyanakkor azt is elmondta, nem szégyelli, hogy pénzt keres könyveivel, szerepléseivel, mivel az adja meg számára a lehetőséget, hogy független maradjon. Megvesztegetni egyébként egyszer próbálták, az illető szocialista politikust annak idején fel is jelentette Horn Gyulának…

havas 2

Dedikálás közben

Ami politikai nézeteit illeti, ő olyan, mint a viccbéli japán katona, aki még mindig harcol a dzsungelben, pedig a háborúnak már rég vége, mesélte Havas Henrik, ugyanis a Magyar Demokrata Fórum híve, annak ellenére, hogy az már nem igazán létezik. A dedikálással záródó bemutatón szó esett Antall Józsefről, Torgyán Józsefről és Orbán Viktorról is, televíziós és rádió kollégákról, könyvekről és barangolásokról. Az érdeklődők a nagyváradi Libris Antica könyvesboltban megvásárolhatják Havas Henrik Én vagyok című új könyvét.

Fried Noémi Lujza