Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elvekről, nem helyekről tárgyalnak

A Magyar Polgári Párt (MPP) szervezeti építkezéséről és az RMDSZ-szel az európai parlamenti választásokról folytatott tárgyalásokról is beszélt első nagyváradi sajtótájékoztatóján csütörtökön Biró Zsolt, az MPP országos elnöke Méhes Zoltán helyi elnök társaságában.
Szerdán Székelyhídon tartottak találkozót, melynek témája a márciusban esedékes tisztújítás volt, a párt alapszabályzata szerint ezt kétévente kell megszervezni, legutóbb a 2012-es választások előtt tartották. Az MPP akkor sajátságos helyzetben volt a két politikai erő, a kormányon lévő RMDSZ és a Tőkés László által magyarországi támogatással alapított Erdélyi Magyar Néppárt között, ennek ellenére második helyre sikerült kerülnie, hét polgármesteri széket, közöttük két városét nyerték meg, önkormányzati képviselőik többek között Bihar megyei településeken is a helyi tanácsokba kerültek, mint Méhes Zoltán elmondta, Biharon és Szalacson két-két, Köröstárkányban pedig egy tanácsosuk van. Biró Zsolt azt is elmondta, hogy jobboldali, polgári értékek mentén szerveződő pártként elsősorban az autonómia elérését tartják céljuknak.

Méhes Zoltán és Biró Zsolt

Méhes Zoltán és Biró Zsolt

Ami a lehetséges közös listát illeti, az első tárgyaláson már túl vannak az RMDSZ-szel, és hamarosan, még e hónap első felében folytatják azt, tájékoztatott Biró Zsolt, aki kérdésünkre elmondta, várhatóan március közepéig kiderül, együtt avagy külön indul-e a két alakulat az EP-választáson. A pártelnök hangsúlyozta: szerintük a magyarságnak közös képviseletre lenne szüksége, ezért ők nyitottak az EMNP-vel való tárgyalásra is. Az EP-választásokon öt százalék a bejutási küszöb, egy általa tegnap hallott felmérésen az RMDSZ 4,7 százalékon áll, ezért a két pártnak nagyobb esélye van az öt százalék megszerzésére. „Elvekről és nem helyekről tárgyalnak,” jelentette ki a jelöltjük esetleges befutó helyre való kerülését firtató újságírói kérdésre a pártelnök, aki azt is hozzátette, ők nem zárkóznának el egy hármas pártszövetség létrehozásától sem, ám valószínűtlen, hogy Tőkés László jelöltségét illetően konszenzus legyen a két másik párt között.
Fried Noémi Lujza