Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elutazni önmagunkhoz

József Attila (1905–1937) halálának 75. évfordulója alkalmából szervezett pódiumestet Oltean Emese, a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola fizikatanárnője. A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium első emeleti dísztermében csütörtök délután megtartott előadás a költő életének és irodalmi munkásságának legmeghatározóbb eseményeibe engedett bepillantást.

elutazni onmagunkhoz 1

A költő legismertebb és a személyiségét leginkább meghatározó versek a kunszentmiklósi Tóth Péter Lóránd történelem- és testneveléstanár, Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó hangja által töltötték be az iskola termét. A tanári katedrát az idén elhagyva rendhagyó irodalomórákkal, és ezeknek a nagyobb közönség számára pódiumelőadássá átformált változatával járja be a Partium településeinek oktatási intézményeit, hogy kivívja József Attila számára a közönségtől azt a szeretetet, amelyre a költő egész életében vágyott. Az irodalomórák 2012 decemberében kezdődtek, bejárva Kárpátalját, a Vajdaságot, a Felvidéket és Erdélyt.

Vasútállomáson hallhatta és láthatta a nagyváradi közönség a bőrönddel a kezében, útra készen álló József Attilát a váróterem székein ülve emlékezni, vagy első versét szavalni. Az életrajzi eseményeket összesűrítő előadás cselekménye az időrend korlátait megbontva mutatta meg a gyermek, a fiatal felnőtt, az egyetemista és a felnőtt férfi arcait. Vonásai az évek előrehaladtával egyre hangsúlyosabbak lettek, de rövid életének esztendei alatt mindvégig ugyanazok a kísértetek nyugtalanították. A félárvaság, a menhelyek, amelyekben megfordult, a fizikai bántalmazások, a ma sokak számára csak nehezen felfogható, veremszerű szegénység emlékeinek kísértetei, a tanári pálya ellehetetlenítésének traumája. A jó és a rossz örökös harca, a tisztesség vagy tisztességtelenség útválasztásának dilemmái gyötörték szüntelen, melyek minden ember előtt megjelennek, és jóllehet nem csupán az anyagi háttér függvényében meghozott döntések munkálkodnak bennük, de az örökös nincstelenséggel való szembenézés a létkérdés és az életben elrendelt szerep kutatásán túlmutató erőfeszítést jelent.

„Jó volna jegyet szerezni, s elutazni önmagunkhoz” – mondja a költő, aki volt jó és volt rossz is, tisztességes és tisztességtelen, miközben egész lényével az igazságot, a jóságot és önmagát kereste. Tiszta szívvel osztotta szét hitét az emberek között, akiknek jóságában sosem kételkedett – hitét abban, hogy egyedül a szeretet képes visszatartani a rosszat.

Szamos Mariann