Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Eltűnt a dombormű a Garasos hídról

Már többször is vandálok áldozatává vált a nagyváradi Garasos hídra kihelyezett kétnyelvű emléktábla, mely a hajdani acélszerkezetű, 1910-ben felavatott átkelő emlékét őrzi. Éppen emiatt hasonló rongálásra gyanakodtak az illetékesek, amikor vasárnap eltűnt a márványtábláról a Deák Árpád képzőművész által készített fémdombormű. A részletekről Sárközi Zoltán váradi helyi tanácsos nyilatkozott a Reggeli Újságnak.

eltunt

A híd felavatásának centenáriumára az RMDSZ által készíttetett emléktáblát. Tegnap reggel, a Garasos hídon átsétálva tűnt fel, hogy ismét gond van, ugyanis hiányzott a dombormű a márványlapról. „Ezúttal nem rongálás történt, mint ahogyan feltételeztük, hanem a domborművet tartó ragasztó elöregedett, de valószínűleg ebben a szélsőséges időjárási viszonyok is közrejátszottak” – nyilatkozta megkeresésünkre Sárközi. Hozzáfűzte, a rendőrség által felszerelt térfigyelő kamera videofelvételeiből utólag kiderült, hogy vasárnap reggel 8 órakor leesett a tábláról a dombormű, de hogy azután mi történt vele, az nem látható, mivel a kamera látószöge nem éri el a járda szintjét. „Valószínűleg valaki felvette és megtartotta szuvenírnek, de az is lehet, hogy a Körösbe esett” – fogalmazott Sárközi.

eltunt (2)

Hogy mi lesz az emléktábla sorsa, ki újíttatja majd fel, arról az önkormányzati képviselő annyit mondott, hogy ebben a tábla tulajdonosa az illetékes. „Mivel ez egy váradi műtárgy, a polgármesteri hivatalnak kéne ezt a domborművet visszahelyeztetnie” – mondta, hangsúlyozva, hogy mindeddig az RMDSZ állította helyre a megrongált emléktáblát, így éppen ideje lenne, hogy a város is felvállalja ezt a felelősséget.

Sükösd T. Krisztina