Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Eltávolodtak Riótól

A csapnivaló hétfői szereplés után egymás ellen játszott a román és a magyar férfi vízilabda-válogatott az Olaszországban zajló olimpiai kvalifikációs tornán.

Szabó Roland mesterhármast ért el a franciák ellen (Fotó: VSK Digi/Christian Sandor)

Szabó Roland mesterhármast ért el a franciák ellen (Fotó: VSK Digi/Christian Sandor)

A hétfői napon nem volt okuk örülni sem a magyaroknak (14–14-re zártak az esélytelenebb Kanadával), sem pedig a románoknak (12–11-re kikaptak a franciáktól). Utóbbi rendkívül fordulatos meccs volt, amelyen a román keret váradi játékosai kaptak főszerepet, Mihnea Gheorghe, a fiatal Szabó Roland (mindketten három gólt lőttek), míg Negrean Tibor és a csapatkapitány Cosmin Radu két-két alkalommal volt eredményes, rajtuk kívül Daniel Teohari talált még be a franciák kapujába. A vereség miatt csökkentek a román válogatott esélyei a riói kvótaszerzésre.

A tegnapi mérkőzés végeredmény 12–8 volt a magyar csapat javára, amely versenyben maradt a riói kvóta megszerzésére, míg a románok eltávolodtak céljuktól, ráadásul ma és holnap is győzniük kell a kanadaiak és az oroszok ellen, hogy ott legyenek a negyeddöntőben.

A keddi nap eredményei, az A csoportban: Kanada–Magyarország 14–14 (3–4, 4–4, 4–5, 3–1), Románia–Franciaország 11–12 (4–3, 3–3, 3–4, 1–2), Oroszország–Szlovákia 7–4 (2–0, 3–3, 0–1, 2–0), a B csoportban: Kazahsztán–Hollandia 5–8 (0–3, 2–2, 2–2, 1–1), Németország–Spanyolország 5–10 (1–1, 1–0, 2–4, 1–5), Olaszország–Dél-Afrika 22–3 (5–1, 6–0, 7–1, 4–1).

A tegnapi nap további találkozói (Szlovákia–Kanada, Franciaország–Oroszország, a B csoportban: Hollandia–Németország, Dél-Afrika–Kazahsztán, Spanyolország–Olaszország) lapzártánk után értek véget.

Ma a románok Kanadával, a magyarok pedig az oroszokkal játszanak, holnap román-orosz és magyar-szlovák meccsekre kerül sor. A továbbjutás érdekében a románoknak legalább még egy győzelemre szükségük van, de a csoportharmadik vagy negyedik hely révén vajmi kevés esély marad az elődöntőbe kerülésre, illetve az olimpiai részvétel kiharcolására. A csoportkör végén a legjobb négy-négy csapat keresztbejátszásos alapon (az első a negyedikkel, a második a harmadikkal) folytatja a negyeddöntőben. A győztesek kapnak részvételi jogot a Rióban idén nyáron sorra kerülő olimpiai tornán. Az olaszországi tornán fújja a sípot a váradi játékvezető, Adrian Alexandrescu, aki hétfőn a meccsen kapott szerepet.