Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elsősegély-képzésen vettek részt a szakápolók

A hollandiai Stichting Steuengroep Nederland Roemenie segélyszervezet anyagi támogatása révén a Caritas Catolica 15 idősgondozásban és otthoni beteggondozásban dolgozó szakápolója vehetett részt szeptember 28-án, csütörtökön a Romániai Vöröskereszt nagyváradi kirendeltsége által szervezett elsősegély-nyújtási képzésen. Az egynapos képzés keretében Alex Tucudean mentőorvos vezetésével a résztvevők olyan témakörökben sajátíthattak el új ismereteket, mint egy beteg állapotának helyes felismerése, a magas vérnyomás tünetei, a diabetikus kóma, a cukorbetegség fázisai, az epilepszia, égés, marás, csípés, allergiás reakciók, infarktus, újraélesztés.

elsosegely 1

„Nagyon hasznos volt az előadás. Segített, hogy az idősotthonban (is) jobban tudjuk végezni munkánkat, a bentlakók állapotát figyelve, felismerjük azokat a helyzeteket, jeleket, amelyek akár az állapotuk hirtelen leromlását is előrejelezhetik. Segített ugyanakkor abban, hogy egy roham esetén helyesen beazonosítsuk a beteg állapotát, s így időben és helyesen tudjunk cselekedni” – nyilatkozta Mona Gyöngyi, a Caritas Catolica által működtetett Szent Márton Idősotthon szociális munkása.

Az egészségügyi ellátás állandó fejlődésben van úgy technológiai, mint módszertani szempontból, ezért a Caritas Catolica kiemelten fontosnak tartja, hogy munkatársai számára folyamatos továbbképzési lehetőséget biztosítson, annak érdekében, hogy minden adódó helyzetben szakszerűen és hatékonyan járhassanak el. Ezért a Stichting Steuengroep Nederland Roemenie segélyszervezet támogatásával a jövőben is szerveznek még hasonló képzéseket saját szakápolóik számára.

Sz. G. T.