Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Első világháborús elesettekre emlékeztek

Érmihályfalván vasárnap délelőtt istentisztelettel és koszorúzással emlékeztek az első világháború kitörésének 100. évfordulójára és áldozataira.

A 11 órakor kezdődő szolgálat idején Balázsné Kiss Csilla lelkipásztor, János Evangéliumából vett idézettel emlékezett az elesettekre, akik Istenben és hazában vetett hittel adták életüket a nemzetért: (…) Az én Atyámnak házában sok lakóhely van; ha pedig nem volna, megmondtam volna néktek. Elmegyek, hogy helyet készítsek néktek. És ha majd elmegyek, és helyet készítek néktek, ismét eljövök, és magamhoz veszlek titeket; hogy a hol én vagyok, ti is ott legyetek. (…)

elso 2

Megemlékező istentisztelet

Az igehirdetésben kitért az akkori Magyarország hányatott, viszontagságos történetére, területének szétszabdalására, hányódására, a nép nemzeti tudatának, méltóságának megtépázására és a háború minden egyéb hozadékára, amellyel száz esztendőn keresztül nézett szembe a nemzet.

elso 3

A 20. század áldozatainak emlékműve előtt Matíz Erzsébet koszorút helyez el nagyapja emlékére, aki három árvát hagyott hátra

Az istentisztelet után a megemlékezés a 20. századi áldozatainak emlékműve előtt folytatódott, ahol Balázsné Kiss Csilla mellett Kovács Zoltán, egyházi főgondnok, valamint Nyakó József polgármester is elmondta megemlékező beszédét. Az első világháborúban elesettek neveinek felolvasása után a református egyház, a vitézi rend, a polgármesteri hivatal, illetve Vilmányi Imre áldozat unokája, Matíz Erzsébet is koszorút helyezett el az emlékműnél.

S. É.