Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Első találkozás a tantermen kívül

Képes párbeszéd címmel a Nagyváradi Egyetem vizuális művészetek szakán oktató művész-tanárok és a Művészeti Gimnáziumban tanító-nevelő művész-pedagógusok alkotásaiból nyílt kiállítás tegnap délben a Körösvidéki Múzeum jelenlegi székhelyén, a római katolikus püspöki palotában.

elso 1

Aurel Chiriac, Marcu Ágnes, Constantin Bungău, Diana Gavrilaş és Doina Tătar

A vernisszázson rengeteg érdeklődő gyűlt össze, művészkollégák, barátok, diákok voltak kíváncsiak a munkákra. A tárlat anyaga meglehetősen sokszínű, gazdag, hiszen a kreációk megannyi stílusról, elkészítési módról, szemléletről, hangulatról árulkodnak. Láthatók egyebek között festmények, grafikák, szobrok, textilművészeti kreációk, kerámiák, tűzzománcok.

A tárlatnyitón először az ötletgazda, Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Mint mondta, első ízben szerveztek ilyen jellegű kiállítást. Hangsúlyozta: szeretnék, ha a Bihar Megyei Képzőművészek Szalonja után ez lenne a következő rangos képzőművészeti esemény a megyeszékhelyen. Ha elkészül a múzeum új székhelye, akkor ott adnak majd otthont az efféle szalonoknak.

elso 2

Sok diák is részt vett az eseményen

Constantin Bungău, a Nagyváradi Egyetem rektora szólt arról, hogy e tárlat dialógus tanárok és diákok, pedagógusok és pedagógusok között. Arról is említést tett, hogy szeretné, ha minél ismertebbé válna az univerzitás művészeti kara s az ott tevékenykedő hallgatók és oktatók tevékenysége. Diana Gavrilaş, az egyetem vizuális művészetek szakának vezetője említést tett többek között a közvélemény, a közízlés formálóinak szerepéről, tevékenységük fontosságáról. Doina Tătar, a Művészeti Gimnázium képzőművészeti szakának vezetője kifejtette: a diákoknak első találkozása ez a tanárokkal a katedrán kívül, ezért is fontos ez a mostani esemény. Elmondta, igyekszenek fejleszteni növendékeik képességeit, hogy minél jobban kifejezhessék magukat a képzőművészet révén. Aztán idővel mindenkinek meg kell találnia a saját útját.

elso 4

Marcu Ágnes, a Nagyváradi Egyetem Művészeti Karának dékánja lapunknak elmondta: remek kezdeményezésnek tartja e kiállítást, amely révén a diákok jobban megismerhetik oktatóikat. Éppen kapóra jött, hogy a barokk palotában fölszabadult néhány terem, s megszervezhették ezt a tárlatot. Reméli, jövőre még nagyobb lélegzetű kiállítást tarthatnak.

A seregszemlén ismert magyar művészek – például Ujvárossy Kerekes Gyöngyi, Jankó Szép Noémi, Rácz Eliza, Holló Barna, Deák Árpád – alkotásai is megtekinthetők. A tárlat március 9-ig látogatható.

Tóth Hajnal