Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Előzzük meg a szénmonoxid mérgezést!

A hideg időszakban egyre több a szénmonoxid-mérgezéses esetek száma – írja a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség. Közleményük szerint az elmúlt hónapban négy személy került a kórház sürgősségi osztályára szénmonoxid (CO) mérgezéssel, közülük egy kómás állapotban.

elozzuk meg 1

A mérgezéses esetek többségét szellőztetés nélküli, vagy rosszul szellőző helységben használt tüzelő berendezések, illetve eldugult, vagy repedt falú kémények okozzák. Ugyancsak veszélyt jelent ha a fűtőberendezéseket nem rendeltetésszerűen, vagy párhuzamosan működtetett elszívó berendezésekkel használják.

A szénmonoxid színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A szén-monoxid kiszorítja a vérből az oxigént, azáltal, hogy rákapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinra. Fejfájást, fulladást, vagy akár halált is okozhat. Legérzékenyebbek rá a gyermekek, a terhes nők, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők.

elozzuk meg 2

A CO mérgezés tünetei a mérgezettség fokától függően változhatnak a fejfájástól, szédülésen, hányingeren át, az eszméletvesztésig, illetve halálig. A gáz koncentrációját tekintve egy helyiségben 0,1% szénmonoxid egy órán belül öl, 1% szénmonoxid 15 perc alatt öl, míg 10%-os koncentráltság azonnali halált okoz.

A megelőzéshez évente szakemberrel ellenőriztessük a fűtésrendszert, illetve az égéstermék-elvezetőket (kémények), szellőztessünk gyakran az érintett helyiségekben, mindig zárjuk be a kályha ajtaját, ne feküdjünk le aludni anélkül, hogy eloltanánk a kályha tüzét, és semmiképp se használjunk nyíltlángú berendezéseket (mint például gáztűzhely) fűtési célokból. Ne használjunk zárt helyiségben széntüzelésű grill berendezéseket és ne járassuk a gépkocsi motorját a garázsban. Tanácsos ugyanakkor beszereltetni a lakásba legalább egy szénmonoxid-érzékelőt is – emlékeztet a katasztrófavédelmi felügyelőség.

Sz. G. T.