Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elővigyázatosan strandoljunk!

A nyár ideje alatt sokan választják a strandokat hűsölésre, de a fürdőzésnek veszélyei is vannak. A veszélyekről dr. DorelŢîrţ, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szóvivője beszélt lapunknak. Fontos az, hogy mindenképpen olyan strandot, fürdőt válasszanak a hűsölni vágyók, amelyek hivatalosan üzemelnek és vizüket bevizsgálták egészségügyi szempontból, egyébként a váradi strandok mindegyikén végeznek időszakos vizsgálatokat. Ezekben a medencékben kevesebb az esély olyan fertőzésekre, amiket egy tóban vagy folyóban elkaphat a fürdőző.

elovigyazatosan

A szóvivő a medencékben elkapható fertőzések közül elsőként említette a különböző szem- és fülbetegségeket, amelyeket a víz okoz. Ezek mellett érdemes vigyázni a test különböző pontját megtámadó gombás megbetegedésekkel, amelyeket viszkető, égő érzés jelez strandolás után. A folyókban és tavakban a baktériumok és gombák veszélye mellett, nagy a balesetveszély is, ugyanis ezeknek egyenetlen a medre. A fulladásveszély mellett nagy a más balesetek – például törések, vágások – veszélye is.

Dr. Dorel Ţîrţ azt is elmondta, hogy ha valaki megbetegszik strandolás után, azonnal forduljon orvoshoz, hogy mielőbb kezelhessék.  Sajnos abban az esetben, ha valaki a standon el fertőzést, nincs hol panaszt tennie, ugyanis nagyon nehezen bizonyítható, hogy hol érte a baj. Ezért érdemes mindenképpen óvatosan strandolni és betartani a szabályokat, amiket a strandok vezetősége köteles kifüggeszteni a medencék mellé

Vincze-Nagy Anikó