Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Előre megfontolt politikai támadás”

A Central European University (CEU) határozottan ellenzi Áder János köztársasági elnök azon döntését, hogy aláírta a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását. Ennek megfelelően a CEU haladéktalanul élni fog minden jogorvoslati eszközzel – írta közleményben az intézmény.

elore megfontolt CEU

„A törvény elfogadását nem előzte meg a CEU-val, illetve az érintett magyar szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetés, ami sérti a demokratikus államokban elfogadott törvényalkotási eljárás alapvető elemeit. A törvény nyilvánvalóan diszkriminatív módon egy amerikai intézmény ellen irányul” – fogalmaztak.

A közleményben azt írták, az új szabályozás arra törekszik, hogy ellehetetlenítse a CEU számára az amerikai akkreditációjú mester- és doktori fokozatok nyújtását, úgy, ahogyan azt a magyar hatóságok jóváhagyásával tette sok éven át. A törvény olyan büntető jellegű határidőket szab, amelyeknek lehetetlen megfelelni – tették hozzá.

„A fentiek alapján elmondható, hogy a törvény előre megfontolt politikai támadás egy olyan független intézmény ellen, amely negyed százada büszke arra, hogy a magyar közélet szerves része. Minden jog adta lehetőséget kihasználva küzdeni fogunk a törvény ellen” – olvasható a közleményben.

A CEU hozzátette, hogy a köztársasági elnök „kölcsönös jó szándékra” és a tárgyalások haladéktalan megkezdésére szólít fel. „A CEU a sajnálatos esemény kezdete óta készen állt arra, hogy tárgyaljon a magyar kormánnyal. Eddig minden erre vonatkozó erőfeszítésünket visszautasították, valamint támadást intéztek egyetemünk jó hírneve ellen. Amennyiben a kormány valódi megoldást keres, úgy jelét is kell adnia a köztársasági elnök által említett jó szándéknak” – jelentették ki.

„Ahogy korábban is jeleztem, a CEU készen áll arra, hogy tárgyaljon a magyar kormánnyal, és olyan megoldást keressen, amely lehetővé teszi, hogy a CEU Budapesten maradjon, ahol 25 éve működik – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. – A tanszabadság azonban nem alku tárgya. Az egy olyan alapelv, amely minden jövőbeli tárgyalás alapját kell, hogy képezze.”