Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Előnyben a hazai gyümölcs

Nagy népszerűségnek örvendenek a szezonzöldséges és -gyümölcsök a nagyváradi piacokon. A Nagypiac árusai nagy mennyiségben adják el termékeiket. Kovács Andrea és Varga Tünde termelőket kérdeztük arról, hogy melyek azok az idényzöldségek és -gyümölcsök, amelyek a leginkább fogynak, de az idei termésről is szó esett, valamint az árakról.

Kovács Andrea és terményei

Kovács Andrea és terményei

Kovács Andrea Hegyközszáldobágyon termeli zöldségeit, többek között uborkát, babot, padlizsánt. Elmondása szerint leginkább az uborka kelendő, amit a vásárlók inkább téli savanyúságnak vesznek, valamint ugyancsak télire elkészíteni veszik a padlizsánt. A bab, a paprika és a tök is kelendőnek számít ezen a nyáron. A paradicsomot, ami várhatóan az elkövetkezendő időszakban kezd el nagyobb mennyiségben teremni, már nagyon sokan keresik a piacokon.

Az árak nem túl magasak, már egy-két lejért is kaphatnak a vásárlók zöldségeket. A termelők elmondása szerint az idei termés jó, abból a szempontból, hogy sem jég, sem fagy nem károsította a terményeket. A termésben némi kárt a rovarok tettek, de azokat nem nehéz megfékezni a megfelelő módszerekkel (permetezés, összeszedegetés stb.).

A gyümölcsökről Varga Tünde nagyváradi termelőt kérdeztük, aki elmondta, hogy az idei barack- és kajszitermés nagyon jó, ő személy szerint naponta akár 200 kg-ot is elad ebből a két termékből. Barackot és kajszit akár már három lejtől is vehet bárki a piacokon.

Az idei nyár nagy kedvenceinek számítanak a bogyós gyümölcsök, köztük a málna, amit kilónkénti 20 lejes átlagárban lehet megvásárolni. A piacokat már kezdi megtölteni a import dinnye, ami olcsóságával némiképp visszaszorítja a hazai termelők gyümölcseinek kelendőségét.

A lapunknak nyilatkozó mindkét termelő azt mondta, hogy a vevők inkább a kerti, háztáji termékeket részesítik előnyben a külföldről behozottakkal szemben.

Vincze-Nagy Anikó