Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Előbb-utóbb elkészülnek

Összegezte tegnap a Nagyváradon az elmúlt négy évben zajlott sikeresebb és kevésbé annak mondható projekteket Ilie Bolojan váadi polgármester, Mircea Mălan, és Huszár István alpolgármesterek, Ovidiu Mureşan volt alpolgármester valamint Eduard Florea városmenedzser.

A lezárt Szent László híd

A lezárt Szent László híd

A városmenedzser ugyan arra hívta fel a figyelmet, hogy 2012–2015 között milyen jelentős gazdasági és turisztikai fejlődésen ment át a megyeszékhely, az újságírók elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy mikorra készülnek el a befejezetlen munkálatok, például a Szent László híd, a Fekete Sas-palota és a Nymphaea Élményfürdő. Mălan határozottan kijelentette: minden időben kész lesz, bár Bolojan ezt a kijelentést finomítva hozzátette, hogy „ha minden zökkenőmentesen halad”, akkor június elejére átadják mind a Szent László hidat és a már 98 százalékban elkészült élményfürdőt. Ennek üzembe helyezése előtt legalább egy hónap próbanyomásokat kell végezniük, ellenőrizve, hogy minden rendben működik-e. A Sas-palota átadását nyárára ígérik, de pontos dátumot nem sikerült kicsikarnunk.

Huszár, Mureşan, Bolojan, Mălan és Florea

Huszár, Mureşan, Bolojan, Mălan és Florea

Eduard Florea hangsúlyozta, hogy 2012 óta az ipari parkokban egyre több cég bérel helyet, több munkahelyet biztosítva a lakosságnak. Az önkormányzatnak a tavalyi bevétele az ipari parkból 840 ezer euró volt. Bolojan azt is hozzátette, hogy a 2007–2014-es uniós projektek elnyerése és megvalósítása révén Nagyvárad Románia első három városa közé sorolható.

Ovidiu Mureşan a vár felújításáról és a műemléképületek rendbetételéről számolt be. Huszár István arra fektette a hangsúlyt, hogy a város műemlékei miatt ide érkező turisták révén nyer a város, hanem a sport- és a kulturális lehetőségek által is. Az élményfürdőben például olimpiai medence és trambulinos, műugrásra alkalmas medence is ki lesz alakítva, melyek több nemzetközi sporteseménynek is helyet adhatnak. Huszár arra is kitért, hogy az idén valamivel több mint négyezer lakos jelentkezett a városházán meghallgatásra, és a panaszok közül 295 esetet sikerült orvosolniuk. „Bár nem zajlott minden tökéletesen, de tény, hogy mindannak, amit sikerült és még az elkövetkezőkben sikerül megvalósítanunk, hamarosan meg lesz a gyümölcse” – fogalmazott végül Bolojan.

Sükösd T. Krisztina