Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Előállnak programjaikkal

Megkezdődött az RMDSZ kampánya. A szövetség nagyváradi tanácsosjelöltjei közül hétfőn Kecse Gabriella és Kecskés Irén Mónika ismertette programját és célkitűzéseit. A jelöltek mellett ugyanakkor felsorakoztak az őket segítő szakemberek is, akik szintén szót kaptak a tegnapi sajtótájékoztatón.

eloallnak programjaikkal

Rövid bemutatkozójában Kecse Gabriella tudatta, Huszár István mögött másodikként szerepel az RMDSZ váradi tanácsosi listáján. Prioritásai közé tartozik az oktatás, ezen belül az anyanyelvi oktatás, a hagyományok megőrzése és továbbadása, valamint a műemlékvédelem. Tudatta, húsz éve dolgozik pedagógusként és öt esztendeje a Szacsvay Imre Általános Iskola aligazgatója, de civil szervezeti képviselőként számos akció, rendezvény szervezője is Ahhoz, hogy majdan hatékony munkát fejthessen ki a váradi képviselőtestületben, szakértők segítségét kérte programja összeállításához, valamint munkája irányításához: Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, Jakabffy László műemlékvédelmi szakmérnök és Porsztner Béla, az RMDSZ váradolaszi szervezetének alelnöke segíti tanácsaival.

Kecskés Irén Mónika a szociális ügyeket kezelné kiemelten a tanácsban, szerinte szükség van egy olyan szociális háló kiépítésére a megyeszékhelyen, amely válaszol a váradi sajátos igényekre. Szerinte szükséges az állandó és kétirányú párbeszéd az önkormányzat és a szociális szolgáltatásokat végző intézményekkel, szervezetekkel. Mindemellett fontosnak tartja a vissza nem térítendő források kiaknázását különböző közösségi programok javára, de az is lényeges számára, hogy elősegítse és megerősítse a nők és a férfiak közötti egyenlőséget, magyarán: ugyanannyi munkáért egy nő kapjon ugyanannyi bért, mint egy férfi. Szerinte a városvezetőségnek nyitnia kell a kisebbségek, így a magyarság felé. Kecskés Mónika ugyancsak csapatával érkezett a sajtótájékoztatóra. Az ő munkáját tanácsaival, útmutatásaival segíti Szántó Ildikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi szervezetének vezetője, Bacsadi Mihály, az Élet Autizmussal Egyesület alelnöke, Széll Gabriella, az RMDSZ nagyváradi nőszervezetének vezetője, Szallós Alpár, az őssi RMDSZ-szervezet elnöke és fia, Szallós Nándor, a helyi ifjúsági szervezet képviselője.

Mind a jelöltek, mind segítőik néhány mondatban felvázolták azokat a legfontosabb célokat, amiket szeretnének elérni a következő négy esztendőben. A különböző szakterületekről érkező tanácsadók számos olyan problémát kiemeltek, amelyeket feltétlenül meg kell oldani. Példának okáért megemlítjük a magyar oktatás beindítását Váradőssiben, a magyar szakoktatás bővítését és fejlesztését, a műemlékek védelmét és egy friss kataszter létrehozását, a nem műemléknek nyilvánított, de ilyen jellegű épületek megmentését, a szociális intézményrendszer folyamatos működésének biztosítását és hatásköreinek bővítését, a drogprevenció fontosságát, a sérült vagy fogyatékkal élők elhelyezkedésének segítését vagy akár a fiatalság bevonását a közösségi életbe.

Borsi Balázs