Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elnöküket köszöntötték az öregdiákok

Július 6-án, csütörtökön, szokásos havi találkozójuk keretében, a 88-ik születésnapját ünneplő Pásztai Ottót, egyesületük elnökét köszöntötték a premontrei öregdiákok. A jó hangulatú, családias összejövetelnek ezúttal is a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum adott otthont.

elnokuket 2

Az esemény elején a résztvevők egyperces néma csenddel emlékeztek meg közelmúltban elhunyt egykori iskolatársaikról, majd Both Ildikó olvasta fel Assisi Szent Ferenc imáját. A találkozó gerincét két előadás képezte: előbb Tóth L. Ágnes értekezett a 200 éve született nagyszalontai költőóriás, Arany János munkásságának kultúrtörténeti jelentőségéről, majd Kovács Károly tartott egy történelmi háttérinformációkkal gazdagított beszámolót egy kárpátaljai körútról, elemezve a külhoni magyarság jelenlegi helyzetét. Az eseményen szavalattal közreműködött Hatfaludy Huba, aki Mécs László és Ady Endre alkalomhoz illő gondolatait tolmácsolta.

elnokuket 1

A hírek rendjén elhangzott, hogy az egyesület képviselői jövő hónapban részt vesznek Arany Paskál János (1891–1963) premontrei kanonok emlékére állított kopjafa avatóünnepségén, Hercegszántón. A neves paptanár 1941–1944 között volt osztályfőnök és aligazgató a nagyváradi Premontrei Főgimnáziumban.

A találkozó végén az egyesület tagjai közösen köszöntötték fel Pásztai Ottót, 88-ik születésnapja alkalmából, majd koccintás, tortaevés és kötetlen beszélgetés következett. Az ünnepelt ugyanakkor humoros versben reflektált önnön életére, s adott hálát a közösségben eltöltött évtizedekért.

Sz. G. T.