Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elnapolt bioenergia-projekt Érmihályfalván

Az Érmelléken leginkább a termálvizet hasznosítják zöldenergiaként, bár kelet-európai szinten az elmúlt évtizedekben a napenergiának és a biomassza erőműveknek is megnőtt az ázsiójuk, mely utóbbiak az élelmiszeriparból, vendéglátóiparból, gyümölcs- és zöldségtermesztés melléktermékeiből, egyéb mezőgazdasági és állattartási hulladékból állítanak elő energiát.

elnapolt

Nyakó József

Az alternatív energiaforrásra szánt befektetések nagy üzleteknek számítanak Európában, és viszonylag rövid idő alatt megtérülnek. A geotermikus és a napenergia felhasználásának a régióban is van már hagyománya, ugyanakkor mintegy két esztendővel ezelőtt szó esett egy székelyhídi és a bihardiószegi közös pályázatról is, amelyet a két település az Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz nyújtott be egy biomassza erőmű létrehozása érdekében.

Januárban Érmihályfalván is beindulni látszott egy hasonló magánvállalkozás. Az erre vonatkozó megállapodást alá is írták egy csehországi részvénytársasággal.

Az erőmű működtetéséhez már induláskor mintegy ötven képzett szakemberre lett volna szükség. A nyersanyag felvásárlása is jövedelemforrást biztosított volna a mihályfalviaknak és a környék lakóinak – tájékoztatott januárban Nyakó József mihályfalvi polgármester, aki többek között azt is elmondta akkor, hogy minden bizonnyal a cég termelési és tőkeforgalmi plafonja is belefért volna a helyi adózási keretbe, azaz nem Bukarestbe vándorolt volna a szóban forgó tevékenység adója.

Azonban a helybéliek öröme, hogy néhány munkahellyel több lesz a városban, korainak bizonyult. A helyzet úgy áll, hogy újabb jogszabály köti gúzsba a fogaskerekeket. Az ilyenfajta tevékenységet újraírja a márciusban kelt 23/2014-es számú törvény, amely új követelményeket ír elő az újrahasznosítható anyagokból áramot nyerő erőművek engedélyeztetését illetően. A projektet ennek megfelelően fogják újraértékelni – mondta Nyakó.

S. É.