Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elmosta az eső a szabadtéri filmvetítéseket

Az esős időjárás tönkretette a TIFF szabadtéri filmfesztivál első két napját az elmúlt hétvégén. A pénteki induláskor még felhőtlen volt a hangulat és a szervezőknek is bizakodásra adott okot, hogy az előző évekhez képest jóval több érdeklődő látogatott el a rendezvényre, melynek ezúttal a nagyváradi vársánc adott otthont.

Elmosta az

A kezdőnapon közel ezer ember gyűlt össze az Aferim! című román film bemutatójára, amely idén elnyerte a berlini filmfesztivál Ezüst Medve díját. A közönség tagjai a szervezők által biztosított 360 műanyagszéken, a széksorok mögött felállított ötven szénabálán, illetve pokrócokon és gyékényeken foglaltak helyet a fűben, s vattacukrot, pattogatott kukoricát majszolva nézték a fekete-fehér alkotást. A XIX. századi Havasalföldön játszódó történetet azonban csak körülbelül a feléig követhették nyomon, amikor is az egyre erősödő szélvihar kidöntötte a mintegy nyolcméteres acéloszlopokhoz erősített filmvásznat.

S bár a közönség tagjai azonnal a szervezők segítségére siettek, és hamar visszaállították a filmvásznat, a vetítés a szélsőséges időjárás és gyakori villámlás miatt abbamaradt. Az esemény második napján az időjárás még mostohábban bánt az érdeklődőkkel: a zivatar teljesen lehetetlenné tette a vetítést.

Sz. G. T.