Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ellopott győzelem

Elöljáróban csak annyi szögeznék le: a játékvezetők is emberek, ők is hibázhatnak, legyen szó bármilyen sportágról.

Akadnak azonban olyan sorsdöntő tévedések, amelyeket igencsak nehéz megérteni. Ilyen a váradi kosárlabdacsapatot ért szankció is, amelyet egy olyan „spori” hozott meg, aki nem láthatta tisztán az akciót, mégis belefújt a sípjába. Ok nélkül büntetett, s ezzel persze az akkori, pattanásig feszült helyzetben ellenreakciót váltott ki a váradi kispadon helyet foglaló játékosoktól és szakvezetőktől. Emiatt jött az egyébként korrektül megítélt sportszerűtlenségi hiba, amely végül sordöntőnek bizonyult a végeredmény szempontjából, az azonban megengedhetetlen, mi több, tűrhetetlen, hogy a bajnokcsapat képviselőinek tucatnyi hasonló kihágását az egész meccsen keresztül tolerálták a bírók. Alexandru Iacobescu, az Asesoft menedzsere mindvégig vehemensen reklamált minden olyan döntés után, amely együttesét sújtotta, ám a játékvezetők egyszer sem alkalmazták a szabályzatot, nem büntették meg az egyébként nyilvánvaló szabálysértést, annyit tettek csak, az is a nézők nyomására, hogy illedelmesen megkérték a sportvezetőt, üljön vissza a kispadra. Ez meg is történt, ám pár másodperc múlva a menedzser ismét talpon volt, folytatta a gesztikulálást. Ez az, amit nehéz megérteni.

Tévedni emberi dolog, mondhatnánk, ám amikor csak egyetlen irányba történik ez, akkor már kérdések tevődnek fel, azonban ezekre nincsenek válaszok. Csak a keserű szájíz marad az így ellopott győzelem miatt. S ezzel nem vagyunk egyedül. A tévedéseket megtapasztalták a kolozsváriak (a 2007-es bajnoki fináléban), a nagyszebeniek (a 2008-as elődöntőben) és a temesváriak (az idei rájátszásban), mindannyian a ploieştiek elleni sorsdöntő csatákban. Mindannyiszor az Asesoft javára billent a mérleg nyelve, egyszer sem hibáztak döntően a sípmesterek a Prahova megyeiek rovására. Burlacu könyöklése bármelyik sportágban piros lapot és azonnali, legalább kétmeccses eltiltást ér. A román szövetség fegyelmi bizottságának tagjainál azonban ez sem biztos. Lehet, hogy tisztára mossák a játékost, aki az első meccsen Tibarnának az orrát törte be, de vétke megtorlatlan maradt.

A váradi szurkolók petíciót írtak, amelyhez más városokban élő sportkedvelők is csatlakoztak. Sokra nem mennek vele, de figyelemfelkeltésnek azért jó lehet. Mert ha túl is jut a váradiakon, újabb erdélyi csapattal néz majd farkasszemet a bajnok, nem kell jövendőmondónak lenni ahhoz, hogy megállapítsuk: a vásárhelyiek vagy a medgyesiek következnek majd a sorban…

Boros Péter