Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ellopott és elhazudott forradalmak

Az 1956-os magyarországi forradalom, illetve ennek öröksége, történelmi és politikai tanulsága volt a témája annak az egész napos konferenciának, amelyet szombaton tartottak Nagyváradon a Magyar Polgári Egyesület és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezésében. A konferencia egyik alaptémájaként a forradalom hatására a Partiumban és Nagyváradon alakult csoportokról, a kirakatperekről, az ismert és kevésbé ismert elítéltekről esett szó.

Tőkés László az ellopott és elhazudott forradalmakról beszélt

Tőkés László az ellopott és elhazudott forradalmakról beszélt

A rendezvényt Nagy József Barna, a konferencia főszervezője nyitotta meg, aki üdvözölte a megjelenteket, előadókat, közönséget egyaránt, s kiemelte, hogy fontos manapság az, hogy a Partiumban is nyíltan lehet már beszélni, elemzéseket, kiértékeléseket végezni az 1956-os magyar szabadságharc eseményeiről.

Ezt követően a rendezvény fővédnöke, Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EMNT elnöke szólt a jelenlevőkhöz. Tőkés felszólalásában érdekes politikai párhuzamot vont az 1956-os magyar és az 1989-es romániai forradalom között. Mint rámutatott, azokban a kelet-európai posztkommunista országokban, ahol sikerült az egykori kommunista vezetés jogutódjait átmenteni a demokráciában megalakult politikai pártokba, mai napig folyik a forradalmak ellopása, elhazudása. Ezelőtt tíz évvel a magyar ’56-os szabadságharc ötvenedik évfordulóját például azért nem lehetett tisztességesen és méltón megünnepelni Magyarországon, mert az akkori Gyurcsány-kormány ezt lehetetlenné tette. Ezért is helyez a jelenlegi magyar kormány nagy hangsúlyt arra, hogy idén, a forradalom hatvanadik évfordulóján pótolják mindazt a tényfeltáró, igazságkimondó tiszteletadást, amit a posztkommunista örökséget folytató politikusok egykor megakadályoztak.

A konferencián jelen volt M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese és Tófalvi Zoltán erdélyi író is, akik érdekes és tanulságos ismertetőkkel szolgáltak a hallgatóságnak az 1956-os magyar szabadságharc körülményeiről és örökségéről. Bemutatták Balaskó Vilmos Élet a föld alatt című kötetét is, melyet Tófalvi Zoltán, a kötet szerkesztője méltatott. Az egész napos rendezvényen több előadás hangzott el, melyekben szó esett a magyarországi ’56-os eseményekről, és arról, hogy Erdélyben, illetve Partiumban milyen kapcsolódásai voltak a magyar forradalomnak. Megemlékeztek azokról a Bihar megyei magyarokról is, akik a kommunisták megfélemlítései, kirakatperei során lettek letartóztatva, mert közösséget vállaltak az ’56-os magyar forradalmárokkal.

Szőke Mária