Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elkoptak a kerékpárutak

Itt a tavasz, egyre többen pattannak kerékpárra: van, aki azzal jár dolgozni vagy iskolába, van, aki csak a testmozgás kedvéért ül biciklire. Ám bizonyára még többen választanák a kerékpáros közlekedést Nagyváradon, ha az önkormányzat illetékesei nemcsak a hangzatos kampányszövegekben, de a valóságban is megvalósítanák ennek biztonságos körülményeit. Nagyváradon ugyanis a bicikliutak (már ahol egyáltalán vannak) többnyire félig készek, néhol hirtelen véget érnek, vagy kopottak és balesetveszélyesek.

elkoptak 1

A város legéktelenebb kerékpárútja a Széles utcai (Decebal) híd és a Csillagos híd között húzódik. Itt az illetékesek érthetetlen módon rikító téglapiros festékkel jókora szakaszon lefestették az eredetileg gyalogosoknak épített sétányt, és kiraktak az út szélére néhány kerékpárutat jelző táblát. Az azóta elhanyagolt útszakaszon kell haladniuk a kerékpárosoknak, a gyalogosoknak és egy részen a gépkocsivezetőknek is. Örök vita, hogy kinek van elsőbbsége, de ezt a kirakott közlekedési jelzések alapján sem lehet meghatározni. Két méter felfestett bicikli utat két méter fel nem festett járda szakít meg, majd ez ismétlődik. A biciklisek és a gyalogosak így aztán kerülgetik egymást, hol békésen, hol szóvá téve az elsőbbség jogát, főleg, amikor autó is elhalad mellettük.

elkoptak 2

A nagyváradi önkormányzat tavaly ősszel kiadott egy közleményt, melyben megígérték, hogy idén tavaszra pótolják a Körös-parti kerékpárutak hiányosságait a Széles utcai híd mellett is. Tegnapi terepszemlénk során azonban meg kellett állapítanunk – és ezt több megkérdezett gyalogos és kerékpáros is megerősítette –, hogy tavaly óta csak romlott a helyzet, a felfestés erősen megkopott, az egyenetlen szakaszon pedig könnyen megbotlik az ember. A személygépkocsik továbbra is ott haladnak a gyalogosok és a biciklisták között. A nagyváradi önkormányzat idei terveit átbogarászva azonban sehol nem találni olyan projektet, amely arra utalna, hogy a város vezetői biztonságos közlekedést biztosítanak kerékpárosoknak és gyalogosoknak egyaránt. Valahogy kimaradt az idei költségvetésből a tavaly megígért felújítás.

Innen is sejthetjük, hogy azok, akik kampányidőben fennen reklámozzák a bicikliutak szükségességét és a kerékpározás előnyeit, valójában soha nem két keréken hajszolják saját politikai ambícióikat…

Szőke Mária