Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elkezdték a talapzat felújítását

A héten elkezdődött a nagyváradi Szacsvay Imre-szobor kőtalapzatának a felújítása is, miután a bronzalkotás rendbetétele a megfelelő ütemben halad. A szakemberek, akik annak idején a Rhédey-kápolnát, valamint a váradi vár Bethen-bástyáján lévő emléktáblát is restaurálták, jelenleg a faragottkő-talapzat elemei közül szedik ki a fugát. Amint a helyszínen megtudtuk, a szoborállításkor kemény, cement alapú anyaggal töltötték fel a kőtömbök közötti részt, ami miatt az elmúlt évszázad során több alkotóelem is tönkrement. A szakemberek elmagyarázták, ez azért történt, mert a kövek is „mozognak” a hő hatására, és mivel a tömítőanyag túl kemény volt, a faragott kövek összerepedeztek a nyomás alatt. Ezeket javítani, egyeseket pedig pótolni kell. Már megrendelték a süttői követ, amiből újrafaragják azokat az elemeket, amelyeket feltétlen cserélni kell.

Ezen a héten a fugák eltávolítása mellett az erodálódott kőtömböket is kivésik, majd elkezdik a talapzat vegyszeres tisztítását, ezzel párhuzamosan pedig a kőelemek kifaragását. (B. B.)

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland