Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elkezdték a pályázati pénzek kiosztását

Tegnapelőtt elkezdték Bihar megyében kiosztani azokat az iskolakezdési ösztöndíjakat, melyeket a Rákóczi Szövetség jóvoltából kapnak olyan elsős, illetve iskolafelkészítő csoportba járó gyerekek, akiket szüleik magyar tagozatra írattak.

elkezdtek1

Hétfőn Nagyváradon kezdték el az ösztöndíjak kiosztását, a Rákóczi Szövetség részéről ketten érkeztek, Bajnóczy Gábor és Nagy Domokos. Nagyváradon tegnapelőtt öt tanintézetet látogattak meg, mi a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban találkoztunk velük.

elkezdtek3

Kérdésünkre Bajnóczy Gábor elmondta, az ösztöndíjakat szeptember és december között 100 felvidéki, 50 partiumi és 30 délvidéki magyar településen tervezik átadni a szövetség képviselői. Az egyszeri ösztöndíj értéke 10 ezer forint, amit támogatási szerződés keretében vehetnek át az iskolakezdők szülei. A program célja, hogy ráirányítsa az elcsatolt részeken élő magyar családok figyelmét a magyar iskolaválasztás fontosságára és helyességére, még akkor is, ha sokan úgy vélekednek, hogy az elcsatolt részeken iskolába járó gyerekek később úgymond „jobban boldogulnak”, ha az állam nyelvén végzik tanulmányaikat. Az ösztöndíjakat biztosító Beiratkozási Program mögött nagyszabású társadalmi összefogás jött létre. A támogatók között több száz magyarországi önkormányzat, civilek, közéleti személyiségek és alapítványok találhatók. A szövetség tagjai tisztában vannak azzal, hogy a tízezer forint nem nagy összeg, tehát inkább jelképes jelentősége van, hogy az elcsatolt részeken élő magyar szülők és gyermekek érezzék, Magyarország odafigyel rájuk, számon tartja őket mint a nemzet teljes értékű tagjait.

Hétfőn a nagyváradi katolikus gimnáziumban 24 gyerek kapta meg az ösztöndíjat, ezeket a szülők, nagyszülők vehették át. A találkozón jelen voltak a gyerekek is, akikkel a Rákóczi Szövetség küldöttei barátságosan elbeszélgettek. A tervek szerint péntekig a megye összes olyan tanintézetéhez eljuttatják a támogatást, ahol ezt megpályázták, így ellátogatnak Biharra, Paptamásiba, Székelyhídra, Csatárba, Hegyközpályiba ás Nagyszalontára is.

Sz. M.