Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elkezdődött az érettségi

Június 6-án megkezdődtek az érettségi vizsgák. Ez stresszes időszak minden tizenkettedikes diák számára, ők  félve és izgulva vártak sorukra az iskolákban.

Tegnap a diákok román nyelv és irodalom szóbeli vizsgán vettek részt. Elmondásuk szerint voltak nehezebb és könnyebb tételek is. Mindegyik tanuló másképp fogta fel a vizsgázást, volt aki egyáltalán nem izgult, viszont legtöbben gyomorgörccsel mentek be az iskola kapuin, kifelé viszont megkönnyebbültek jöttek.

elkezdodott

Mindegyik számozott tétel elején volt egy szöveg, amelyet a diákok hangosan olvastak fel. A szövegek között voltak tudományos, ismeretterjesztő, elbeszélő, érvelő cikkek. A kérdések a felolvasott szöveghez kapcsolódtak. A diákok a válaszokat átgondolhatták, átfogalmazhatták. A szövegek kapcsán a diákok véleményére is kíváncsiak voltak a vizsgáztató tanárok. Egy általunk megkérdezett diák elmondta, ő milyen tételt kapott. Felolvasott szövege egy Facebook-ról szóló cikk volt, amelyről beszélnie kellett a kérdések segítségével. Az első kérdése arról szólt, hogy ki a szöveg befogadója, hallgatója? Válaszolnia kellett arra is, hogy milyen típusú és milyen fontos tartalmat foglal magába a felolvasott szöveg. Végül azt kérdezték meg, hogy a diákoknak mi a véleményük a szociális média kockázatairól.

A következő szóbeli vizsga az anyanyelvi lesz, tehát a magyar diákok számára magyar nyelv és irodalom szóbeli következik június 8-án, majd, 12-13-án lesz a digitális kompetencia vizsga. Június 14–16. között az idegen nyelvű szóbelik és írásbelik zajlanak. Tíz nap szünet után, június 26-án elkezdődnek az írásbeli vizsgák. Az első írásbeli vizsga a román nyelv és irodalom lesz, június 27-én pedig a magyar nyelv és irodalom következik. Június 28-án tartják a matematika, majd június 30-án a választott tantárgy írásbeli vizsgáját.

Az eredményeket július 5-én teszik közzé. Az óvásokat aznap 16 és 20 óra között lehet majd beadni. Július 6–9. között a dolgozatok újrajavítása történik, és július 10-én közzéteszik a végső eredményeket.

Kovács Beáta-Csilla