Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elkezdődött a Draveczky-ház felújítása Székelyhídon

Egyszerre két nagy munkába kezdett a Székelyhídi Református Egyházközség. A város központjában, a sörkerttel szemben elkezdték a Draveczky-ház teljes tetőszerkezetének felújítását, valamint a református templom melletti régi gyülekezeti ház renoválását is.

Rákosi Jenő, az Érmelléki Református Egyházmegye esperese, Székelyhíd lelkésze elmondta, hogy a Draveczky-házon egy nagyon hosszú munkafolyamat vette kezdetét, az idén első lépésként a tetőt szeretnék rendbe hozni. A házról tudni kell, hogy az épületet még 1945-ben államosították, később szőnyegkészítő üzem is működött benne.

elkezdodott 1b

A Draveczky-ház

 

Az ingatlannak Draveczky Ilona volt az örököse, ő hagyta rá a Székelyhídi Református Egyházközségre. Utoljára három hajléktalan család kért benne menedéket három hónapra, aminek három év lett a vége. Ez idő alatt teljesen lelakták, és jelentős károkat okoztak benne. Egy részét le is bontották, a faanyagot eltüzelték belőle, a betonkerítést szétverték a benne rejlő vas miatt. A családokat a gyerekekkel nem akarták az utcára rakni, ezért az egyház és az önkormányzat a Dankó Pista utcában egy 10 ezer vályogból épített házat adományozott nekik, amely a tulajdonukba is került.

elkezdodott 2b

Az esperes a gyülekezeti ház előtt

Az idei munkából kiveszi a részét a hollandiai aspereni gyülekezetből érkezett 21 fős csoport is. Amellett, hogy 5500 eurós adománnyal érkeztek, még Martin Golverdingen és Arjen Niezen vezetésével szorgalmasan segédkeznek is. A ház hogy pontosan mi célt fog majd használni, egyelőre nincs eldöntve, de azon gondolkodnak, hogy szociális és diakóniai célokra használnák. De hosszú távú tervként öregek otthona létrehozása is elképzelhető.

A másik jelentős munka a református templom melletti régi gyülekezeti ház felújítása. Itt már elkészült az új tetőszerkezet, valamint egy új előszobával és illemhellyel is gazdagodott az épület. Az önkormányzati támogatás mellett az egyházközség teremtette elő a szükséges pénzt a renoválásra.

Mindkét helyen kivették a részüket a munkálatokból az Ifjúsági Keresztyén Egyesület tagjai, valamint több gyülekezeti tag is, több alkalommal 40-50 ember segédkezett önként.

Juhász György