Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Elkezdődik az emlékezés”

Tisztelők sokasága gyűlt össze csütörtök délután a nagyváradi Lorántffy-központ múzeumtermében, hogy megemlékezzen a fájdalmas hirtelenséggel elvesztett színészóriásról, Varga Vilmosról, és még egyszer fejet hajtson művészete előtt, mellyel ezreket gyönyörködtetett meg életében, és inspirál most is.

Az emlékelőadáson, melyen számos pályatársa és barátja is közreműködött, maga Varga Vilmos is megszólalt régi előadások felvételeiről. Megidézett szavalatai nyomán – melyek még a vetítővásznon keresztül is átütő erejűek voltak – sok szempár csillogott nedvesen az elsötétített múzeumterem félhomályában.

elkezdodik 1

Az egybegyűlteket Veres Kovács Attila református lelkipásztor, az elhunyt színművész és a Kiss Stúdió Színház régi barátja és támogatója köszöntötte. „A lelkész dolga itt az, hogy hirdesse: Varga Vilmos művészetével szolgálja ugyanazokat, akikért élt. Elkezdődik az emlékezés, de ez élő emlékezet. És arról való emlékezés, akit a sír körül mi nem búcsúztattunk, csak viszont látást mondtunk neki. Most viszonthallás következik. Láttatni és hallatni szeretnénk azt az embert, akinek művészetével épült a mi lelkünk” – hangsúlyozta a házigazda.

„Vilire gondolva a színpad tisztelete, szeretete, a szerepeire való felkészülés rendkívüli komolysága, méltóság jutnak az eszembe” – jegyezte meg visszaemlékezése során Dobos Imre színművész, aki egyike volt annak a számos egykori kollégának és barátnak, akik szavalattal, énekkel vagy egy-egy emlékezetes momentum felidézésével tisztelegtek Varga Vilmos emléke előtt. F. Márton Erzsébet, Meleg Vilmos, Molnár Judit és a művész özvegye, Kiss-Törék Ildikó sorra színpadra léptek, hogy megidézzék nemcsak Varga Vilmost, hanem azokat a nyelvi értékeket is, amelyeket művészetével ő maga is éltetett.

elkezdodik 2  (TARTALEK)

Az élő megemlékezéseket vetített videofelvételek tarkították, melyeken Varga Vilmos emlékezetes alakításai elevenedtek meg, valamint részletek hangzottak el vele készült interjúkból, melyekben pályaválasztásáról, indíttatásáról és színészi hitvallásáról vallott.

A felemelően szép összeállítást követően a megemlékezés résztvevői közösen a Lorántffy-központ ebédlőjébe vonultak, ahol a Varga Vilmos születésnapjait idéző rusztikus környezetben koccintottak az elhunyt színművész emlékére, mely még sokáig élénken fog élni a váradi értelmiség emlékezetében.

Sz. G. T.