Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elkezdik a paloták tatarozását

Több témája volt annak a tegnapi sajtótájékoztatónak, melyet Ilie Bolojan, nagyváradi polgármester tartott. Többek között megtudtuk, hogy a jövő héten nekikezdenek a váradi korzón levő műemléképületek tatarozásának. Négy műemléképület rendbetételét hagyták jóvá, a Fő utcán levő Stern, Apolló és Moszkvics palotáét, illetve azét az épületét, amelyben jelenleg egy ortodox tanintézet működik.

elkezdik

Bolojan elmondta, a műemléképületek tulajdonosaival több-kevesebb sikerrel tudtak megegyezni arról, hogy azok vállalják a tatarozások rájuk eső költségét. Azoknak a tulajdonosoknak, akiknek nincs annyi pénzük, hogy kifizessék ingatlanuk rendbetételét, az önkormányzat kölcsönt folyósít. Az önkormányzati számítások szerint azok, akik havonta fogják törleszteni a műemlékek rendbetételére kapott összeget havi 70 -73 eurót kell fizessenek, hatvan részletben. A legnagyobb munkálatok az Apolló palotán lesznek, ennek ugyanis a tetőszerkezetén is nagyon sok a javítanivaló. Ennek a palotának a rendbetétele 540 ezer euróba fog kerülni, a négy tatarozandó műemléképület helyreállítása az eddigi saccolások szerint 1,1 millió euró lesz majd. Bolojan kategorikusan kijelentette, hogy az önkormányzat most már nem halogatja a történelmi belváros, főleg a korzó romos műemléképületeinek felújítását és azok ellen a tulajdonosok ellen, akik nem lesznek partnerek ebben, bírósági eljárást kezdeményeznek. Jövő hét folyamán, a munkálatok kezdetekor a négy műemléképület utcafront felőli részét új védőhálókkal fogják bevonni, mivel a málladozó vakolatdarabok komoly balesetveszélyt jelentenek a váradi korzón a járókelőkre nézve.

elkezdik (1)

A tegnapi sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy a hét elején nekiláttak a megyeszékhely műszaki csatornázásának, ami magyarán azt jelenti, korszerűsítik, felújítják az Internet és elektromos hálózatokat az egész város területén. Elsőként a Rogériuszon láttak neki ezeknek a munkálatoknak, melyek kivitelezésében az önkormányzat partnere az RCS-RDS szolgáltató cég is. Még egy tervbe vett felújítást ismertetett a polgármester tegnap, éspedig annak a vasúti átjárónak a megépítését, mely az Oncsa negyed és az Árpád vezér (ma Ştefan cel Mare) út közti szakaszon lesz, ugyanis itt igencsak balesetveszélyes a gyalogosközlekedés, mivel az ott levő körforgalom miatt kevés kijelölt gyalogátkelő van. A tervek szerint idén ennek az átjárónak a tervei elkészülnek, a pályázatot is megejtik majd, s jövő tavasszal fognak a munkálatokhoz, melyeket 2015 szeptemberéig terveznek befejezni.

Sz. M.