Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elkészültek a menedzsmenttervek

Elkészültek a Körösvidéki Múzeum kezelésében lévő Natura 2000-es természetvédelmi területek, a Pece-patak, a püspökfürdői (ma Május 1 fürdő) tündérrózsás tó, valamint a betfiai és két tasádfői védett övezet megőrzésének menedzsmenttervei.

A projektzáró konferencián felszólalt Cornel Popa, Bihar megyei tanácselnök, Alexandru Ilieş, a Nagyváradi Egyetem történelem-földrajz karának dékánja, Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója. Horia Carţis, Cornel Popa irodavezetője és Domnica Pantea, a váradszentmártoni Lótuszvirág iskola igazgatója beszélt. A projekt eredményeit Lavinia Chirilă kommunikációs felelős ismertette, végül a diákok ötletbörzéjén nyertes prezentációk bemutatásával zárult a konferencia. A projekt keretében egyébként kidolgozták a menedzsmentterveket minden egyes Natura 2000-es területre, felmérték az élőhelyeket, adatbázist hoztak létre, tájékoztató anyagokat is készítettek, emellett az egyetemi hallgatóké s a diákok vegyes csapatokban versenyeztek.

Ilieş, Pantea, Popa, Chiriac, Carţis és Chirilă a projektzárón

Ilieş, Pantea, Popa, Chiriac, Carţis és Chirilă a projektzárón

A hozzászólok közült egyébként Aruel Chiriac elmondta, hogy ellentmondásos most a helyzet, hiszen elkészültek a természetvédelmi területek, köztük a szinte megsemmisült püspökfürdői tündérrózsás tó megőrzésének menedzsmentterve, ugyanakkor a terület kezelőjét, a Körösvidéki Múzeumot pár éve megbüntette a prefektúra, mert kimondták azt, hogy a termálvíz felelőtlen felhasználása okozza a tó pusztulását.

Horia Carţis arra emlékeztetett, várják, hogy a  környezetvédelmi minisztérium kiírja a pályázatokat természetvédelmi területek kezelésére, annak pedig, akinek ez lesz a feladata, követnie kell majd a menedzsmenttervet. A hárommillió lej értékű projekt egyébként októberben indult, vezető partner a Bihar Megyei Tanács, társpartner a Körösvidéki Múzeum volt.