Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elkészült IV. Béla szobormakettje

Ezen a hétvégén, szeptember 4–6. között tartják meg a Fekete-Körös Völgyi Magyar Napokat. A rendezvény nyitónapján átadják a várasfenesi közösségnek IV. Béla király szobrának makettjét, melyet tegnap mutatott be Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke és Borsi Lóránt, társadalmi kapcsolattartásért felelős ügyvezető alelnök.

Már tradícióként beszélhetünk arról: a Fekete-Körös völgyében ezek a napok lehetőséget adnak arra is, hogy a magyar személyiségeknek a szórványközösségben emlékhelyet állítsanak, mondta Szabó Ödön. Az elmúlt évtizedekben el tudták készíttetni az I. és a II. világháborúban meghalt katonáink emlékműveit, majd a két háború civil áldozatainak emlékműveit, tette hozzá, és egy kegyeleti kötelességnek is eleget téve a két világháborúban ártatlanul elpusztult polgári áldozatoknak is vannak emlékművei Köröstárkányban, Magyarremetén, Kisnyégerfalván, Gyantán és Mezőbikácson.

Borsi Lóránt és Szabó Ödön

Borsi Lóránt és Szabó Ödön

A Fekete-Körös Völgyi Magyar Napok első évében bemutatták Petőfi Sándor mellszobrának makettjét a szobrot tavaly adták át Belényesben. Tavaly bemutatták a szeptember 5-én, szombaton Köröstárkányban felavatandó Bartók Béla-szobor makettjét, idén pedig a IV. Béla-szobor makettjét adják át a várasfenesi közösségnek. Ez – akárcsak az előzőek – Deák Árpád nagyváradi szobrászművész munkája. IV. Béla szobrát a tervek szerint a jövőre avatják majd fel Várasfenesen, ahol máig a Bélavára nevet viseli a nagy valószínűség szerint a IV. Béla királyhoz köthető egykori vár romja.

IV. Béla király szobrának makettje

IV. Béla király szobrának makettje

Szeptember 4-én, pénteken 16 órától a néptánccsoportok vonulnak majd fel Várasfenes utcáin, a tervek szerint 17 órakor kezdődik a hivatalos megnyitó, a makettet ennek keretében adják majd át, mondta Borsi Lóránt. Az ügyvezető alelnök azt is hozzátette: a szervezői egy megbeszélés alkalmával kérték Magyarremete, Belényesújlak és Kisnyégerfalva képviselőit, ők is tegyenek javaslatot településükön megtartó erőt jelentő szobrok elkészítésére. Szombaton 10.20 órától kezdődik majd az istentisztelet Tárkényben, Bartók Béla szobrát ezt követően, a tervek szerint fél 12-kor adják majd át, emlékeztetett Borsi Lóránt.

A Fekete-Körös völgyi napok sikerén felbuzdulva a Sebes-Körös Menti Magyar Napok megszervezését is tervezik jövőre, előbbiekkel egy időben, mondta Szabó Ödön. Az év végéig megszervezik a találkozót a Sebes-Körös völgyi magyar közösségek, egyházak, civil szféra, közbirtokosságok stb. képviselőivel annak érdekében, hogy jövőre útjára indíthassák az újabb szórványünnepet.

Fried Noémi Lujza