Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elkészült az igazságügyi palota

Ma hivatalosan is átadják a felújított nagyváradi igazságügyi palotát, melyet április második felétől vehet teljesen birtokba az ott dolgozó több mint 600 alkalmazott. A Széchenyi téri (ma Traian park) épület, Romániában egyedüliként, a törvényszéknek és a feljebbviteli bíróságnak is otthont ad. A nagyváradi igazságügyi palota 1898-ban, Kiss István építész tervei alapján, eklektikus stílusban készült, műemlékké nyilvánított épület.

Fotók: Csikos Rolland

Fotók: Csikos Rolland

Az átadás előtt egy nappal, vagyis tegnap megtartott sajtótájékoztatón Cristian Monenci bíró tájékoztatott a befejezett munkáról. Az impozáns épületegyüttes felújítása egy hosszú folyamat eredménye, amely az ország legnagyobb beruházásának számít ezen a területen, és a Világbank támogatásával zajlott. A helyreállítási munkálatok 2012-ben kezdődtek, és Monenci véleménye szerint teljes mértékben eleget tesznek az európai szabványoknak. Az épület kihasználhatósága 30%-kal növekedett, ami azt jelenti, hogy a földszinti helyiségek és a két belső udvart körülvevő két emelet kizárólag a bírók és törvényszéki jegyzők tevékenységeinek ad otthont, és a kényelmes irodahelyiségek mellett ülésterem, könyvtár és olvasóterem is a rendelkezésükre áll majd. A manzárdrészeket az adminisztrációs személyzet 24 irodája foglalja majd el. A szintek közötti közlekedést két lift könnyíti. A tárgyalótermek a földszinten lesznek, hat a polgárjogi és négy a büntetőjogi perek számára, valamint az intézmény levéltára. Ugyanakkor korszerű iktatási, biztonsági és tájékoztatási eszközökkel (monitorizált folyosók, 200 óraszerkezet, mozgásérzékelő szerkezetek), valamint modern légkondicionáló berendezésekkel is ellátták az épületet. Monenci kiemelte azt is, hogy a renoválás során megőrizték az épület korhűségét, például nem cserélték ki a hagyományos módon nyitható és csukható ablakokat.

„Az épület helyreállításával, amely 46 millió lejbe került, sikerült időben elkészülni, és a romos állapot felszámolásával egy új kezdet méltó körülményeit megteremteni az igazságszolgáltatás számára” – fejezte be az ismertetést a bíró.

Szamos Mariann