Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elkészült a váradi onkológia

Átadták csütörtökön a Nagyváradi Onkológiai Központ harmadik és negyedik emeletét is, melyet a dr. Gavril Curteanu Városi Kórház saját befektetésből és a váradi önkormányzat támogatásából fejezett be.

Az új hematológiai és sugárterápiás osztályon Elena Moldoveanu kórházmenedzser kalauzolta végig az újságírókat. A harmadik emeleten 33 ágy várja a betegeket, ezek közül kettőt a speciális kezelések miatt elkülönítésre szoruló pácienseknek tartanak fenn, hangzott el.

Kétágyas szobák a pácienseknek

Kétágyas szobák a pácienseknek

A kivitelezéssel három hónap alatt készült el a Trameco Kft., a kivitelezés 2,7 millió lejbe került, ehhez hozzáadódott a 32,1 ezer lejes tervezési költség – a tervezést egyébként a Rotary Club vállalta –, az adókra, illetékekre stb. 32,2 ezer lejt kellett kifizetni, a bútorzat pedig 252,1 ezer lejbe került.

Az onkológiai központ befejezésére valóban szükség volt, ez a Dr. Florin Maghiar orvosigazgató által ismertetett adatokból is kiderült. Mint elmondta, szükség volt a bővítésre, mivel évente nő a daganatos betegségben szenvedők száma. Tavaly 1921 új onkológiai és 1060 új sugárterápiát igénylő esetük volt, évente átlagban 2900–3000 esetben találnak daganatos betegséget. Az orvosigazgató azt is hozzátette, hogy a központ a nagyváradi és Bihar megyei betegek mellett a közeli megyékből érkező pácienseket is ellátja.

elkeszult

Cseke Attila és a jelen lévő dr. Ritli László volt egészségügyi minisztereknek is köszönetet mondott Ilie Bolojan váradi polgármester, akik a központ létrejöttét és építését támogatatták annak idején, akárcsak a két emelet befejezését támogatóknak, köztük a már említett Rotarynak, a görög katolikus és a római katolikus egyháznak, amelyek berendezésekkel támogatták az onkológiát. Újabb sugárterápiás készüléket kell beszerezni, tette hozzá a polgármester, aki köszönetet mondott Pásztor Sándor megyei tanácselnöknek azért, mert a megye stratégiai egészségügyi projekje keretében többek között egy ilyen berendezést is vásárolnak. Fejleszteni kell az onkológia sebészetét is, akár a megyei kórházzal együttműködve, akár szakemberek vonzásával, tette hozzá a polgármester, aki az orvosigazgatóhoz hasonlóan megköszönte az osztály dolgozóinak munkáját is.

Végezetül Pásztor Sándor megyei tanácselnök bejelentette: közel hétmillió eurót fektetnek majd be a stratégiai egészségügyi projekt keretében az onkológiai központba, melyet januárban vagy februárban, a ROHU-pályázati lehetőségek hivatalos megnyitásakor nyújtanak be.

Fried Noémi Lujza