Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elkészül Rhédey Lajos szobra

A megyeszékhely fejlődésében óriási szerepet vállaló, méltatlanul elfeledett gróf Rhédey Lajosnak (1761–1831) állíttat szobrot az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Nagyváradon, abban a kertben, amely egykor az ő nevét viselte, de amelyet ma csupán Nicolae Bălcescu parkként ismer a lakosság – legalább is az utóbbi években-évtizedekben beköltözött része, mivel a tősgyökeres váradi magyarok mind a mai napig Rhédey-kertként nevezik a kis ligetet.

A szoborállítás ötlete Zatykó Gyulától, az EMNP országos alelnökétől származik, három esztendővel ezelőtt fogant meg, és amely Ilie Bolojan polgármester figyelmét és állítólagos beleegyezését is elnyerte. Még idén májusban el is készülhet a bronz mellszobor.

elkeszul

A készülő bronzszobor makettje

Moldován Gellért Lajos, az EMNP nagyváradi szervezetének elnöke megkeresésünkre közölte: bár az utóbbi két hónapban több kifogásolnivalót is találtak a tervezetben (például nem volt elég magas vagy éppen elég széles a talapzat), a bukaresti engedély a Kulturális Minisztérium szakbizottságának jóváhagyásával a héten megérkezik, és ezt követően már csak a városi tanács hivatalos engedélye szükséges a szoborállításhoz. Az öntési munkálatokat, amelyek már folyamatban vannak Deák Árpád szobrászművész végzi.

A hosszú évszázadokig Rhédey-kertként ismert parkban ma semmi nem utal névadójára, aki nem kis szerepet vállalt a magyar kultúra mecénásaként abban, hogy Nagyvárad a modernizáció irányába igazodjon, és például szorgalmazta a közvilágítás bevezetését is. A kertet a császári és királyi kamarás, főispáni helytartó és országgyűlési követ Bihar megye adminisztrátoraként mandátuma lejártával, 1825-ben adományozta – vagyona egy részével együtt – Nagyváradnak.

Szamos Mariann