Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elképzelések, sörök, bölcsességmorzsák

Svejk (Jaroslav Hasek szeretnivaló figuráját a méltán közkedvelt színművész, Mikó István játszotta) látogatott el vasárnap este a nagyváradi várban lévő nyári színházba. A derék katona Palivec kocsmáros (Suha Kálmán) és a harmonikás Poldi (Rusz Milán) (zenei) kíséretében érkezett a Körös-parti városba. Az idei Nyári Szabadtéri Színházi Fesztivál keretében megtartott Svejk vagyok – Zenés sörözgetés egy derék katonával című előadásra sokan voltak kíváncsiak, szépen megtelt az amfiteátrum.

elkepzelesek 1b

A zenészek muzsikája és a dalszövegek kiegészítették Svejk történeteit

Svejk magával ragadóan, naiv vagánysággal, hol finom iróniával, hol élénk, jóízű humorral, a kisember szerény, egyszerű és helytálló meglátásaival mesélt az élet dolgairól, a katonaélet viszontagságairól és visszásságairól. Megidézte a régi Prága varázsát, szó volt egyebek között sörözésekről, kocsmai életről, a háború hitványságáról és hiábavalóságáról. Mint elhangzott: fölöttébb fontosak a mindenféle elképzelések. Merthogy „elképzelések nélkül nem érdemes élni.” És persze az is igazi katasztrófa, ha az ember nem tud inni. Szerény tapasztalatai szerint pedig a bolondokházában egyáltalában nem olyan szörnyűséges, mint ahogyan sokan gondolnák, hiszen megannyi fura figurával, „Napóleonokkal, királyokkal, művészekkel” lehet megismerkedni. Meg aztán ott azt mond és tesz az ember, amit akar, semmilyen baja nem származhat belőle. Akárcsak a parlamentben…

Interaktív momentumai is voltak az előadásnak. Mikó István, azaz Svejk derűt fakasztó, megmosolyogtató kérdéseket, megjegyzéseket intézett egy-egy nézőhöz. Az anekdoták, a derűs bölcsességekkel dúsított mesélések között egy-egy vidám dal is elhangzott.

Mikó István és művésztársai nagyszerű produkcióval örvendeztették meg a váradi publikumot. A remek hangulatú nyáresti előadás felüdíthette a Svejk-rajongó nézőket, akárcsak egy krigli hideg, friss, habzó sör, így aztán természetesen jókora tapssal köszönte meg a közönség az előadást.

elkepzelesek 2

A művészek előadás és visszatapsolás után

A rendezvénysorozat záróeseménye ugyancsak a várbéli nyári színházban lesz, mégpedig augusztus 24-én, szombaton 20 órakor, amikor is a Mandala Dalszínház bemutatja Paul Portner Hajmeresztő című bűnügyi társasjátékát.

Tóth Hajnal