Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elindult az RMDSZ polgári kezdeményezése

A dél-tiroli Brixen főterén, nagyszabású ünnepség keretében indult el pénteken hivatalosan is útjára az Európai Polgári Kezdeményezés. Mint az ismert, az európai polgári kezdeményezés négy szervezet partnerségével indult. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) az európai őshonos, nemzeti kisebbségek 94 szervezetét tömörítő ernyőszervezet az RMDSZ-szel és a Dél-Tiroli Néppárttal közösen, az Európai Nemzetiségi Fiatalok (YEN) támogatásával idén január 14-én, Dél-Tirolban írtak alá együttműködési megállapodást a kisebbségi európai polgári kezdeményezés elindításáról – adta hírül az RMDSZ sajtószolgálata.

Az alapítókhoz rövid időn belül csatlakozott a felvidéki Magyar Közösség Pártja, az olaszországi németek és ladinok, a franciaországi bretonok és elzásziak, a belgiumi németek, a lengyelországi németek és kesubiak, a németországi dánok, szinti romák és frízek, a hollandiai frízek, a dániai németek, a görögországi törökök, az ausztriai szlovének, horvátok és magyarok.

elindult 1

A brixeni ünnepségen jelen volt és beszédet mondott Luis Durnwalder, Dél-Tirol miniszterelnöke, Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. „Minden nyelv, minden közösség, minden egyén értékes eleme a közös Európánknak, még akkor is, hogyha ezt a többségi társadalmaknak nehéz megérteniük. Nekik a legtöbb esetben nehéz elképzelniük, hogy nélkülünk, nemzeti kisebbségek nélkül Európa szegényebb volna” – kezdte felszólalását az RMDSZ elnöke, majd felidézte az elmúlt időszak előkészítő munkáját az európai polgári kezdeményezés kapcsán.

Az RMDSZ elnöke felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy ha a kisebbségi lét értéknek számít és ezt az állam is támogatja Dániában, Németországban vagy sok más európai államban, akkor annak kell számítania Franciaországban és Szlovákiában is. „Ha a belgiumi németajkú közösségnek saját kormánya és széleskörű önrendelkezése van, akkor a görögországi törökök is jogosultak kisebbségi státusuk elismerésére, nyelvhasználati és oktatási jogokra, felekezeti szabadságra. Ha lehet autonómiája a németajkú közösségnek Dél-Tirolban, akkor lehet autonómiája a magyaroknak is Erdélyben és Székelyföldön. Tudatosítani akarjuk a többségi társadalmakban, hogy mindaz, amit kérünk, nem ellenük irányul, de megillet bennünket. Hosszú útra indulunk a kezdeményezésünkkel, amelynek végét egyelőre sem időben, sem eredményekben nem láthatjuk még. De bízunk abban, hogy sokszínűségünk nem csupán látvány, hanem erő is, amelyet most megmutathatunk” – zárta beszédét Brixenben Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Az európai összefogással útra indított Európai Polgári Kezdeményezést a hivatalos elindítás után bejegyzik az Európai Bizottságnál, majd elkezdődik az aláírásgyűjtési kampány, amely 2014 nyarán ér véget, egy időben az Európai Parlamenti választásokkal. Az Európai Parlamentben rendezett közmeghallgatás és az Európai Bizottság válasza 2014 őszére várható. A RMDSZ 250 ezer támogató aláírás összegyűjtését vállalta fel.

Az európai polgári kezdeményezés egy új jogi eszköz, amely csupán 2012. április 1-je óta teszi lehetővé kampányok indítását. Az eszköz lényege, hogy az unió legalább hét tagállamát képviselő hét személyből álló polgári bizottság bejegyez egy kezdeményezést, kampányt indít és egy éven belül egymillió aláírást gyűjt össze Európában az EU legalább hét tagállamából. Sikeres aláírásgyűjtési kampányt követően, a szervezőknek lehetőségük lesz arra, hogy bemutassák kezdeményezésüket az Európai Parlamentben, a Bizottságnak pedig meg kell fontolnia a javaslatot.