Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elhibázott lenne a Btk. sürgősségi módosítása

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint elhibázott lenne a kormány részéről sürgősségi rendeletekkel módosítani a Büntető törvénykönyvet. A Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén mondott beszédében az elnök hangsúlyozta, akárhányszor a parlament megkerülésével módosítottak valamely törvényen, „mindig problémák adódtak” ebből.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke

 

Kelemen szerint arra kell törekedni, hogy minél kevesebb sürgősségi kormányrendelet szülessen. „Nincs más megoldás a Btk. módosítására, mint a parlamenti vita” – hangsúlyozta.

A szövetségi elnök ama véleményének is hangot adott, hogy a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége alkotta kabinetnek nem lett volna szabad a közkegyelmi rendelettel kezdeni a kormányzást. A referendum-kezdeményezés kapcsán kifejtette, a közkegyelemről nem a népnek kell döntenie, az állam hatáskörébe tartozik eldönteni, gyakorolja-e a megbocsátás kegyét.

A szövetségi elnök szerint módosításokra szorul a nemzetvédelemmel kapcsolatos törvénycsomag is, a jelenlegi törvénykezés ugyanis elavult, és ez eljárásbeli problémákhoz vezet. Kelemen úgy véli, nem állít igazat az, aki azt mondja, az ügyészség nem használja a Román Hírszerző Szolgálat által végzett lehallgatások anyagát. Példaként Horváth Anna kolozsvári alpolgármester esetét említette az elnök.